Bubbels #4 2011 Het Waardhuis 7 [Desktop Resolutie]KINDERDIJK – Waterschap Rivierenland is de buitenkant van het historische Waardhuis in Kinderdijk aan het restaureren. De laatste keer dat dit gebeurde was begin jaren ’80. Het Waardhuis is een Rijksmonument en wordt beheerd door het waterschap. De restauratie die ruim € 200.000 kost wordt voor een groot gedeelte gefinancierd door de provincie Zuid-Holland door middel van een subsidieregeling restauratie rijksmonumenten.

Daarnaast wordt door het Rijk middels een Besluit Rijkssubsidie Instandhouding Monumenten ook een bijdrage gegeven voor het project. Het resterende bedrag betaalt het waterschap. De werkzaamheden zijn begin van de zomer klaar.

Restauratie
De restauratie wordt uitgevoerd door Den Hoed Aannemers uit Berg Ambacht in samenwerking met adviesbureau Lakerveld. Deze aannemer is gespecialiseerd in het restaureren van rijksmonumenten. Er wordt onder andere onderhoud gepleegd aan het dak, dakkapellen, diverse raam- en kozijnonderdelen, het voegwerk en de verf.

Het Waardhuis
Het Waardhuis is een rijksmonument in beheer van Waterschap Rivierenland en staat er al sinds de middeleeuwen. Het pand is in 1644 opnieuw gebouwd, door niemand minder dan Pieter Post, bekend van het Haagse Mauritshuis. In die tijd zorgde het toenmalige Waterschap De Overwaard samen met Waterschap De Nederwaard ervoor dat het gebied droog bleef. Sindsdien trokken de bestuurders per paard en wagen naar het prachtige pand met panoramisch uitzicht voor vergaderingen. Een behoorlijke tocht van ruim twintig kilometer, door het gebied van buurwaterschap De Nederwaard naar het einde van het Achterwaterschap waar het overtollige water in de rivier de Lek stroomt.

Omdat de vergaderingen nog wel eens uitliepen was er ook een eetgelegenheid en waren er slaapvoorzieningen in de vorm van eenpersoonsbedden in acht logeerkamers. Vooral ‘De Fabriek’, zoals het hoofd van de technische dienst van een waterschap tot 1972 heette, heeft er het vaakst overnacht. Vandaag de dag is het pand, wat nog volledig in tact is, er voor ceremoniële doeleinden van Waterschap Rivierenland.

Bubbels #4 2011 Het Waardhuis 7 [Desktop Resolutie]