mesALBLASSERDAM – Een 42-jarige Alblasserdammer is dinsdagmiddag 26 mei 2015 veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur, waarvan veertig uur voorwaardelijk. De man heeft volgens de rechtbank op 22 februari van dit jaar een plaatsgenoot bedreigd met een mes. Dit gebeurde in de H. J. de Haanstraat, tegenover de kinderboerderij in Alblasserdam. Mohammed R. ontkende de beschuldigingen. Volgens hem is de aangever betaald om een valste aangifte te doen.

Middelvinger
Op 22 februari zat R. in zijn flatwoning. Op straat zou iemand een middelvinger naar hem opgestoken hebben. R. stak ook zijn middelvinger op en ging naar beneden. Op straat kregen de mannen woorden met elkaar. “Hij zei: ‘vuile buitenlander’,” vertelde de Damdorper dinsdag. Naar eigen zeggen ging hij toen zijn woning weer in en belde hij de politie.

Mes
Vier getuigen houden er echter een andere lezing op na. Zij stellen dat R. een mes pakte en dreigend op zijn rivaal afliep. Volgens R. zijn advocaat was dat waarschijnlijk iets anders: “Er wordt verschillend over dat mes verklaard. Over de grootte lopen de verklaringen sterk uiteen. Zelf zegt R. ook dat hij geen mes heeft beet gehad. Misschien was het zijn sleutelbos wel. Er is in ieder geval geen mes bij mijn cliënt aangetroffen. Als het wel een mes was, was het noodweer, want meneer B. trapte de portiekflatdeur in.”

Eis
De officier van justitie vond dat de advocaat zich daarmee erg tegensprak: “Eerst zegt u dat hij geen mes had en vervolgens pleit u voor noodweer. Ik vind dat bewezen verklaard kan worden dat er sprake is van een bedreiging en eis daarom een werkstraf van honderd uur.”

Uitspraak
De politierechter vond ook dat er voldoende bewijs was voor een veroordeling. Hij legde een werkstraf van tachtig uur op, waarvan de helft voorwaardelijk. “U moet nu dus veertig uur werken. Dat moet voor u geen probleem zijn, want u bent werkeloos en zoekt juist werk. De andere veertig uur krijgt u opgelegd als u opnieuw in de fout zou gaan.”

Hoger beroep
Zowel R. als de officier van justitie hebben twee weken de tijd om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Als zij dat niet doen, is het vonnis definitief.