Rechtbank Dordrecht (Medium)ALBLASSERDAM – Hakan A. uit Alblasserdam gaat wat het Openbaar Ministerie betreft naar een speciale inrichting voor veelplegers, zodat hij daar zijn leven weer op de rails kan gaan zetten. De 30-jarige Damdorper stond vrijdag 22 mei 2015 in de rechtbank van Dordrecht terecht voor een winkeldiefstal met geweld en het slaan van een politieagent.

A. was naar eigen zeggen zo dronken, dat hij niet meer weet wat hij op 3 maart 2015 precies deed bij de Jumbo in Papendrecht. “Ik herinner me niets meer. Ik weet alleen dat ik drie dagen in het politiebureau heb geslapen,” vertelde hij aan de rechter.

Geen kleine jongen
Volgens justitie ging de man 3 maart zijn boekje volledig te buiten in Papendrecht. De man zou voor ruim 180 euro in een boodschappentas hebben geladen en zonder te betalen de supermarkt uit zijn gelopen. “Toen de versmanager u tegen wilde houden zei u: “Pas op, ik ben geen kleine jongen.” U deed vervolgens of u een wapen uit uw binnenzak wilde halen,” zo hield de officier van justitie vrijdag voor.

Vuurwapen afpakken
De officier vervolgde: “U wilde vluchten, maar een agent wist u even verderop staande te houden. Toen de verbalisant over wilde gaan tot een aanhouding verzette u zich. U sloeg de agent in met kracht in zijn gezicht en wilde zijn vuurwapen afpakken. Nadat de agent assistentie kreeg van twee van zijn collega’s, kon u aangehouden worden.”

Dronken
A. reageerde op de aantijgingen met: “Ik kan het niet ontkennen, maar ook niet bekennen. Ik weet er niets meer van. Ik had die nacht een feestje gehad en was dronken.”

Baflo
De agent die A. aan wilde houden, hield een zere kaak, neus en wenkbrauw over aan de mishandeling. “Daar zit hij echter het minst mee. Hij is er vooral van geschrokken dat meneer het wapen af wilde pakken. De collega associeert het voorval met de zaak in Baflo, (Groningen, red.) waar een agent met zijn eigen dienstwapen werd doodgeschoten,” zo lichtte één van de collega’s van de politieagent in de rechtbank toe. De diender wil een immateriële schadevergoeding van 150 euro.

Zeer actieve veelpleger
De officier van justitie eiste vrijdag dat A. de zogenoemde ISD-maatregel opgelegd krijgt. “A. is een zeer actieve veelpleger die in de afgelopen vijf jaar meer dan tien strafbaren feiten heeft gepleegd. Hij zit hier nu voor de zoveelste keer. Meneer heeft duidelijk begeleiding nodig om zijn leven weer op orde te krijgen. De Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) zou hem daarbij kunnen helpen. Ik eis twee jaar ISD en wil dat de vordering van 150 euro, die door de agent is ingediend, toegewezen wordt.”

Te hoge eis
S.J. van der Woude, de advocaat van de Damdorper vond deze eis veel te hoog. “Dit is wel de aller, aller allerzwaarste variant die we hebben. Meneer heeft nog een celstraf van zeventien maanden openstaan. Pas na die tijd zou de ISD in kunnen gaan. Dat betekent dat hij, als deze straf wordt opgelegd, vier jaar uit de roulatie is. Ik zie meer in een gevangenisstraf van drie à vier maanden,” stelde de raadsman.

Begeleiding
De officier van justitie was het niet met Van der Woude eens: “Nog een extra gevangenisstraf is niet echt in het belang van meneer. Hij heeft juist die begeleiding nodig om weer de straat op te kunnen. Wat wel eventueel mogelijk is, is dat het Openbaar Ministerie een gratieverzoek indient. Als de eerder opgelegde straffen dan kwijtgescholden zouden worden, zou meneer vervroegd aan zijn ISD kunnen beginnen.”

Excuses
In zijn laatste woord zei A. dat hij graag met een schone lei van start wil. “Ik heb dingen gedaan die niet goed waren. Soms kom je in zo’n situatie. Als ik daarvoor de komende drie à vier jaar vast moet zitten, is mijn toekomst verpest. Ik denk dat ik dan helemaal de kluts kwijt ben. Ik heb twee kinderen en wil graag mijn zaken op orde gaan brengen. Ik wil trouwens ook graag nog mijn excuses aan de agent aanbieden. Het was niet mijn bedoeling om meneer pijn te doen.”

Uitspraak
De rechtbank gaat twee over de zaak nadenken en doet op 5 juni uitspraak.

Rechtbank Dordrecht (Medium)