IMG_2181 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Een 23-jarige en 21-jarige man uit Alblasserdam zijn door het Gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van een vermeende mishandeling. De mannen werden in 2012 door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur omdat zij bij de McDonald’s in Alblasserdam een man tegen de grond geslagen zouden hebben. Volgens de officier van justitie werd de man bewust tegen het hoofd en in zijn gezicht geslagen. De advocaat van J. den B. en L. D pleitte voor vrijspraak. Volgens hem was er sprake van noodweer. De jongemannen gingen direct na de uitspraak in hoger beroep.

Etentje
Op donderdagavond 21 juni 2012 ging de zus van Den B. met haar oma en diens partner eten bij de McDonald’s in Alblasserdam. Door een familiaire kwestie accepteert Den B. zijn oma niet als oma en de partner van haar oma al helemaal niet als opa. Toen hij zijn zus samen met zijn oma plus partner zag eten, werd hij woest. Hij stuurde zijn zus een sms met de nodigde scheldwoorden en een doodsbedreiging en ging vervolgens met zijn vriend L. D. naar binnen.

Bek houden
“J. vroeg boos wat ik deed en waar ik mee bezig was. Hij wist niet dat ik nog met oma omging. Oma wilde bemiddelen maar J. zei dat zij zich er niet mee moest bemoeien en dat ze haar bek moest houden,” vertelde de zus in 2012 in de rechtszaal. Ze vervolgde: “Daarna zei meneer J. van den B. dat mijn broer zich moest gedragen omdat hij het tegen oma had. J. antwoordde dat hij haar niet als oma beschouwt. Vervolgens ging het mis. Van den B. werd zo boos dat hij opstond en wilde slaan. Ik probeerde hem, samen met oma tegen te houden. Hij wilde mijn broer slaan, maar sloeg de vriend van mijn broer. J. gaf hem daarna een klap en Van den B. viel met zijn hoofd op een punt van een tafel en raakte bewusteloos.”

Zelfverdediging
De 20-jarige J. van B. vertelde dat hij zelf flink was geschrokken na het geven van de klap. “Het was echt onze bedoeling niet om te slaan. Ik wilde alleen weten waar m’n zus mee bezig was.” De 18-jarige L. D. vulde aan: “Het was puur zelfverdediging.” Ook de advocaat van de beide jongens ziet het als noodweer. “Ik pleit voor vrijspraak. Het gaat hier om een ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding die zij niet hadden zien aankomen. Ik wil ontslag van alle rechtsvervolging voor beide cliënten. Ze reageerden slechts op een aanval.”

Vrijspraak
De rechter in Dordrecht was van mening dat er geen sprake was van noodweer en veroordeelde het tweetal. Inmiddels heeft het Gerechtshof deze veroordeling ongedaan gemaakt. De mannen werden allebei vrijgesproken, omdat hun schuld niet voldoende kon worden vastgesteld.

IMG_2181 [Desktop Resolutie]