IMG_6495 (Medium)ALBLASSERDAM – De werkzaamheden aan de riolering en bestrating in de Polderstraat in Alblasserdam gaan 211.000 euro meer kosten dan was verwacht. In het bestek was men er vanuit gegaan dat de ondergrond van de straat uit zand zou bestaan. In de praktijk blijkt dat de rioolsleuf opgebouwd is uit klei. Hierdoor gaan de uitvoeringswerkzaamheden veel langzamer dan gepland. Normaal wordt 21 meter riolering per dag gelegd, nu haalt de aannemer maar zeven meter dagproductie. De aanleg van de definitieve nieuwe bestrating wordt door de kleiige ondergrond een jaar uitgesteld.

Veiligheid
Op 5 januari 2015 is firma Hak uit Alblasserdam begonnen met de reconstructie van de Polderstraat. Deze reconstructie houdt op hoofdlijnen in dat de riolering wordt vervangen door een gescheiden stelsel en dat er nieuwe bestrating wordt aangebracht. Een ander belangrijk aspect is dat de verkeersveiligheid wordt verbeterd. Dit laatste punt is de aanleiding geweest om een intensief ontwerp proces met de bewoners te doorlopen wat heeft geresulteerd in een breed gedragen nieuw inrichtingsplan.

Waterkering
De aannemer is als eerste begonnen met de het vervangen van de riolering. Tijdens de uitvoering bleek dat de grond uit de sleufopbouw anders was dan in het bestek was voorgeschreven. Dat de sleufopbouw uit klei bestaat, heeft te maken met het feit dat de Polderstraat een secundaire waterkering is. De klei zorgt ervoor dat er geen water door de ‘dijk’ heen kan lopen.

Dijkenklei
“Er is sprake van zogenoemde dijkenklei. Die klei is moeilijk verdichtbaar en moeilijk verwerkbaar. Toch moet de sleuf, op last van Waterschap Rivierenland, weer dichtgemaakt worden met de uitkomende grond, omdat de dijk anders gaat lekken en bewoners overlast zullen krijgen,” vertelt wethouder Peter Verheij (Buitenruimte). De klei zal in lagen terug aangebracht worden. Verheij: “Er wordt eerst een laag klei en dan een tussenlaag zand aangebracht om de klei te kunnen verdichten.”

Jaar later
Door deze nieuwe profielopbouw kan het definitieve straatwerk niet in een keer worden aangebracht. De klei moet eerst zetten (inklinken). De definitieve bestrating kan daardoor pas over een jaar worden aangebracht. Verheij licht toe: “In het bestek was voorzien om de definitieve bestrating direct na de rioleringswerkzaamheden aan te brengen. Dit is nu onmogelijk, omdat na een jaar de ongelijkheden in het straatwerk al zichtbaar zouden zijn. Nu wordt de oude bestrating eerst teruggelegd en circa na een jaar de definitieve nieuwe bestrating aangebracht. Dan is de zetting uit de ondergrond.

Geld
Oorspronkelijk was er voor de totale reconstructie van de Polderstraat 483.000 euro gerekend. Daar komt nu 211.000 euro bij. Dit bedrag is opgebouwd uit meerwerk (120.000 euro), tijdelijke bestrating (76.000 euro) en extra toezicht (15.000 euro).

Bewoners
De Polderstraatbewoners zijn inmiddels ingelicht over de vertraging.

IMG_6495 (Medium)

Deel dit bericht via...