DSC_7827ALBLASSERDAM – Zo’n tachtig mensen hebben afgelopen week de bijeenkomst over de herinrichting van recreatiegebied het Lammetjeswiel in Alblasserdam bijgewoond. De gemeente wil dat het gebied de ‘tuinkamer van Alblasserdam’ wordt. Bewoners mogen meedenken en ideeën aandragen om dit voor elkaar te krijgen. Afgelopen week was de eerste mogelijkheid. De eerste uitkomst is dat het gebied schoner en veiliger moet worden.

Plan
Dat het gebied geliefd is, bleek wel uit de grote opkomst in ‘t Fort van Scouting Alblasserdam. Zo’n tachtig mensen verdeeld over tien tafels bogen zich over grote plattegronden waarop ze in goed overleg hun ideeën konden aangeven. Aan de gemeente de uitdaging om er één mooi plan van te smeden.

Honden
Er werd druk geplakt en getekend. De ene tafel ziet een apart strandje voor de kleintjes bij een slootje wel zitten, op een andere plattegrond verschijnt een hondenstrandje aan het eind van de dichte groenstrook. Dat er plek moet blijven voor honden is een veelgehoorde wens, maar dan wel met een klaphekje of rooster, zodat ze in de zomer niet kunnen uitbreken naar het strandje.

Vissteiger
Een vissteiger naast het strandje is een andere wens. ,,Het is een mooi stekkie, maar als je nu je hengel uitwerpt, zit je tuig zó in de bomen”, is de ervaring. Behalve meer (natuur)speeltoestellen, zijn er ook sportieve suggesties: fitnessapparaten voor jong en oud, een hardloopparcours met hindernissen, survivalmogelijkheden. ,,Het volleybalveld ligt nu te afgelegen en is voor de meeste amateurs te hoog”, vindt Lotte Vogel (17). Zij wil ook heel graag meer muziek. ,,Zomeravondconcerten, zoals in het Dordtse Wantijpark.”

Jong geweest
Het echtpaar Van Beest woont al vele tientallen jaren met veel plezier in het recreatiegebied. Aan tafel discussiëren zij schouder aan schouder met jonge bezoekers. ,,Er zijn leuke groepjes jongeren en deze jongens horen daarbij. Wij zijn ook jong geweest, dus vinden we het prima als ze ‘s avonds rustig praten en gitaarmuziek maken. Maar er zijn er ook bij die wel degelijk overlast veroorzaken. En dat is jammer”, zegt mevrouw Van Beest.

Vuurtjes
Overlast veroorzaken ook de vuurtjes, die nu her en der in het Lammetjeswiel worden gestookt. Sommigen waarschuwen dat het echt gevaarlijk kan worden. ,,Bij de vuurschaal gaat het goed. Misschien kan er een kampvuurplek komen bij de container, die er voor jongeren komt. De jongeren moeten ook wat kunnen doen”, vindt Peter Zuijdam. Een barbecueplaats is een andere optie, net als kleine horeca of op zijn minst een ijscokarretje.
Jan Wijninga pleit, net als veel anderen, voor betere toegang voor scootmobiels. ,,Mijn zus is in 1958 caissière geweest van het zwembad, maar kan er nu niet meer komen. Dat vindt zij heel erg en zij niet alleen”, weet hij. Dat er sinds kort schoon zand ligt op het strandje, noemt hij heel fijn. ,,Dit zie je direct. Maar het onderhoud moet over het algemeen beter.”

Toezicht
Aan elke tafel valt ook het woord ‘toezicht’. Van ehbo-post tot mensen die overdag en ‘s avonds de boel in de gaten houden, ook bij de fietsenstalling, waarvan de huidige locatie vanwege vandalisme ook niet ideaal is.

Klankbordgroep
Wethouder Arjan Kraijo waarschuwde al van tevoren: ,,We kunnen niet alle ideeën een plekje geven.” Een klankbordgroep wordt uitgenodigd de plannen verder mee vorm te geven.

Tekst: Facebook Lammetjeswiel, foto’s: Wim Roos.

DSC_7817 DSC_7818 DSC_7819 DSC_7820 DSC_7822 DSC_7823 DSC_7824 DSC_7827 DSC_7839 DSC_7859 DSC_7861 DSC_7877