IMG_4754 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Het monument, dat onlangs tussen het struikgewas langs de oude ontsluitingsweg naar sportpark Souburgh in Alblasserdam werd ontdekt, is woensdag 15 april 2015 verhuisd naar de huidige hoofdingang. Met een grote kraan werd het 15 ton wegende gevaarte op een dieplader geplaatst en vervolgens naar de nieuwe locatie vervoerd.

Historische waarde
Het monument werd in 1960 neergezet tijdens de opening van het sportpark en werd onlangs ‘ontdekt’ tijdens werkzaamheden aan de nieuwe ontsluiting van het park. Het monument was overgroeid en verwaarloosd. De gemeente vroeg de Historische Vereniging West-Alblasserwaard om advies. De vereniging pleitte ervoor dat het geheel hersteld zou worden. De historici vinden dat het monument een historische waarde vertegenwoordigt.

4450 euro
De restauratie / verhuizing wordt deels gesponsord door Hak BV uit Alblasserdam. Het resterende bedrag (van 4450 euro) wordt betaald uit het ‘potje’ van de Gemeenschappelijke Regeling Souburgh. Deze gemeenschappelijke regeling wordt vertegenwoordigd door (grotendeels) de gemeente Alblasserdam en de gemeente Molenwaard.

De komende weken worden gebruikt om het verhuisde monument verder op te knappen.

De Klaroen / De Vonk
In de archieven werd nog het één en ander teruggevonden over de opening van het sportpark en de plaatsing van de ‘gedenkplaat’. De oude kranten zijn hier (De Vonk) en hier (De Klaroen) te downloaden en te bekijken.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

IMG_4588 [Desktop Resolutie] IMG_4613 [Desktop Resolutie]

 

IMG_4653 [Desktop Resolutie] IMG_4628 [Desktop Resolutie] IMG_4636 [Desktop Resolutie] IMG_4663 [Desktop Resolutie] IMG_4714 [Desktop Resolutie] IMG_4723 [Desktop Resolutie] IMG_4735 [Desktop Resolutie] IMG_4739 [Desktop Resolutie] IMG_4754 [Desktop Resolutie] IMG_4757 [Desktop Resolutie] IMG_4758 [Desktop Resolutie]