IMG_2665 (Medium)ALBLASSERDAM – Alblasserdam is drie kunstwerken rijker. Afgelopen week werden de beelden ‘Meningvormend figuur’ van Bert Nijenhuis, ‘Blue Heavens Boogie’ van Marcel van Zijp en ‘Perishable Flowers’ van Rosalinde van Ingen-Schenau officieel onthuld. De beelden staan langs de Haven en de rivier de Noord en zijn samen met nog acht andere kunstwerken onderdeel van de nieuwe ‘Beeldenboulevard Alblasserdam’.

 

Ad Cardon
Stichting Beeldenpark Drechtoevers is de drijvende kracht achter deze beeldenboulevard. Bas den Hartog, voorzitter van de stichting vertelt: “Het bijzondere is dat Ad Cardon, oud-wethouder Cultuur van de gemeente Alblasserdam, vele jaren zeer actief is geweest met de aankoop van beelden en ook het initiatief van de stichting heeft ondersteund. De stichting is bijzonder blij met de prettige samenwerking met de gemeente.”

 

‘Meningvormend figuur’
Het bronzen beeld ‘meningvormend figuur’ van Bert Nijenhuis staat langs De Haven in Alblasserdam en heeft eerder op de Beeldenboulevard van Papendrecht gestaan. De gemeente Alblasserdam heeft het beeld aangekocht. Eerder is al het beeld ‘Ecco Homo’ van Linda Verkaaik via de stichting aangekocht. Ook het beeld ‘Cyclus’ van Henk van Bennekum, bestuurslid van de stichting, is door de gemeente Alblasserdam aangekocht.

 

‘Perishable Flowers’
‘Perishable Flowers’ oftewel ‘Kwetsbare bloemen’ is een beeld van Rosalinde van Ingen Schenau. De gemeente Alblasserdam heeft de stichting Beeldenpark Drechtoevers een subsidie gegeven om dit beeld de komende drie jaar te exposeren.

 

‘Blue Heaven’s Boogie’
Blue Heaven’s Boogie is een monumentaal sculptuur in zwart graniet van beeldhouwer Marcel van Zijp (1958). Het bestaat uit een zestal blokken die zijn gestapeld tot een zuil van 4 meter hoog. Het beeld is geplaatst bij de waterbushalte. Rotaryclub Kinderdijk is bereid gevonden om dit beeld gedurende drie jaar te financieren.

 

Spreken
“Rotaryclub Kinderdijk is een groot voorstander van een mooie leefomgeving. In ons deel van de wereld is het al mooi, een prachtig dorp aan de rivier, molens, open landschap. Door het plaatsen van kunstwerken gaat de omgeving nog meer spreken. Daar dragen we graag een steentje aan bij, onder het motto geen woorden,maar daden!”, aldus Sjoerd Veerman,voorzitter van Rotaryclub Kinderdijk.

 

Beeldenboulevard
Al met al bestaat de Beeldenboulevard Alblasserdam vanaf heden uit de volgende beelden:
1 – ‘Ecco Homo’ van Linda Verkaaik (Dam);
2 – De Klinkers’ van M. Ravenswaaij (Dam);
3 – Klipper ‘Kosmopoliet’  van Louk van Meurs-Mauser (Cortgene);
4 – Vrachtschip ‘Beacon’ van Louk van Meurs-Mauser (Cortgene);
5 – ‘Meningvormend figuur’
van Bert Nijenhuis (Haven);
6 – ‘Perishable Flowers’ van Rosalinde van Ingen Schenau (Haven);
7 – Het anker’  (gebruiksvoorwerp, Haven);
8 – ‘Du monde primitif au monde moderne’ van Romain Nikiema (Zuiderstek);
9 – ‘Kupfernickel’ van Nick Renshaw (Marineweg, terrein Oceanco);
10 – ‘Cyclus’ van het bestuurslid van Henk van Bennekum (Jan Smitkade, waterbushalte);
11 – ‘Blue Heaven’s Boogie’ van Marcel van Zijp (Jan Smitkade, waterbushalte).

 

Beeldenpark
Stichting Beeldenpark Drechtoevers exposeert sinds 1996 beeldende kunst langs de rivieren Beneden Merwede, Noord en Oude Maas. Er zijn exposities in de directe nabijheid van de waterbushaltes van Zwijndrecht, Papendrecht en nu ook in Alblasserdam. Verwacht wordt dat er binnenkort ook beelden geplaatst zullen gaan worden in Hendrik-Ido-Ambacht bij de waterbushalte en in de Sophiapolder.  Binnenkort wordt ook met de gemeente Dordrecht gesproken over een expositie in deze gemeente. Alle exposities zijn vrij toegankelijk.

Nog meer
Het is de intentie van de stichting om, in samenwerking met de gemeente en sponsoren, de Beeldenboulevard in de toekomst nog verder uit te breiden. Vermeld moet worden dat er naast deze beelden op andere locaties in de gemeente Alblasserdam nog veel meer beelden staan.

IMG_2653 (Medium) IMG_2657 (Medium)

IMG_2661 (Medium) IMG_2684 (Medium) IMG_2681 (Medium) IMG_2680 (Medium) IMG_2668 (Medium) IMG_2665 (Medium) IMG_2662 (Medium)

IMG_2423 (Medium) cycluss (Large) zonsondergang bij de Cyclus IMG_2577 (Medium) IMG_2562 (Medium) IMG_2523 (Medium) IMG_2520 (Medium) IMG_2477 (Medium) IMG_2451 (Medium) IMG_2435 (Medium)