Nedstaal FN steel staal Alblasserdam [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – De curatoren van het vorig jaar oktober failliet verklaarde staalbedrijf Nedstaal, zijn een procedure gestart tegen draadwalserij FNSteel uit Alblasserdam. Pieter van Buren directeur FNSteel is het echter niet eens met de zienswijze van de curatoren en heeft zijn beklag gedaan bij de deken verbonden aan de rechtbank Rotterdam. De zaak staat voor 15 april op de rol van de rechtbank Rotterdam of Dordrecht.

Het failliete Nedstaal zou nog enkele miljoen euro’s tegoed hebben van FNSteel. De claim ligt bij de curatoren die het faillissement afwikkelen en dus niet bij de Andus Groep uit Vianen die vorig jaar een succesvolle doorstart maakte met Nedstaal .

Pertinent niet waar
Volgens curator Jos Borsboom in het Financieele Dagblad van vorige week woensdag, is er beslag gelegd op de geleverde en nog niet verwerkte producten en op banktegoeden. ‘Dat laatste is pertinent niet waar en dat schaadt onze onderneming’, zegt Pieter van Buren, directeur van FNSteel. ‘Ze hebben alleen beslag gelegd op een partij knuppels en die mogen ze terug hebben’, zegt Van Buren, ‘want die knuppels voldeden niet aan de gestelde eisen. Waar ik nog meer bezwaar tegen maak is dat er in het tweede faillissementsverslag van 20 februari wordt gesproken over een bedrag van 2,88 miljoen euro (2,4 miljoen plus 480.000 euro), terwijl ze in het verslag aan de rechtbank slechts een bedrag vorderen van 1,7 miljoen.’

Knuppels
FNSteel heeft een klacht ingediend bij de deken, verbonden aan de rechtbank Rotterdam en bij de Insolad, de Vereniging Insolventierecht Advocaten. Pieter van Buren vertelt verder dat de vordering van de curatoren kan worden verrekend met vorderingen die FNSteel heeft op Nedstaal. De tegenvorderingen van FNSteel bestaan uit geleverde diensten aan Nedstaal, een voorschot op de energierekening dat FNSteel betaald heeft en de ondeugdelijke knuppels. In totaal gaat het volgens Van Buren om een bedrag van 2,7 miljoen euro. ‘Deze vorderingen worden niet ontkend door de curatoren, echter willen ze dat bedrag niet verrekenen met hun vordering.’

FNSteel
FNSteel was vroeger – tot de management buy-out in 1997 – onderdeel van Nedstaal, en is gevestigd op hetzelfde terrein in Alblasserdam waar Nedstaal smeedstaal en kogellagers produceert. Volgens het FD bracht FNSteel vorig najaar net als Andus Group een bod uit op Nedstaal, maar dat bod hebben de curatoren lichter bevonden dan dat van Andus. Onder meer het feit dat Andus 200 van de 220 werknemers wilde overnemen, telde zwaar voor hen. Nedstaal heeft inmiddels een succesvolle doorstart gemaakt met behulp van de Nederlandse Andus Group.

Nedstaal FN steel staal Alblasserdam [Desktop Resolutie]