IMG_1674 (Medium)ALBLASSERDAM – Afgelopen week is de gerenoveerde zorgboerderij ‘de Blomhoeve’ aan de Randweg in Alblasserdam officieel in gebruik genomen. Zaterdag 21 maart 2015 hielpen zo’n twintig jongeren en andere vrijwilligers, in het kader van NLDoet, met de tuin-, reparatie- en timmerwerkzaamheden. De timmerwerkzaamheden bestonden uit het timmeren van een verblijf voor minivarkens en minischapen die als het dierenweitje klaar is in gebruik genomen zal worden.

In de middag ontving Stichting De Blomhoeve een gift van de Tafelronde 140. Van de gift wordt in april de dierenweide gebruiksklaar gemaakt. Er komen wat bankjes in de buurt van de weide en er wordt een omheining gemaakt.

Huurcontract
De Blomhoeve is een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking waar ze begeleid zelfstandig kunnen wonen. In de ontmoetingsruimte werd het huurcontract ondertekend door WoonCadans, een kleinschalige zorgorganisatie actief in de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht. Afgelopen week hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in een van de studio’s of appartementen.

Zorgproject
Woningcorporatie Woonkracht10, gemeente Alblasserdam, stichting de Blomhoeve en WoonCadans hebben de handen ineengeslagen om dit zorgproject te kunnen realiseren. Lourens en Dineke van den Berg zijn de drijvende kracht achter WoonCadans. Beiden hebben meer dan vijfendertig jaar ervaring in zorg en welzijn. Samen met een team van medewerkers bieden ze de dagelijkse zorg en ondersteuning aan de bewoners. Het pand is eigendom van Woonkracht10, die de boerderij in 2010 op haar beurt van de gemeente Alblasserdam kocht. Bij de ondertekening van het huurcontract waren bestuursvoorzitter Ben Meijering van Woonkracht10, wethouder ruimtelijke ordening Arjan Kraijo en wethouder Zorg en Welzijn Dorien Zandvliet van de gemeente Alblasserdam aanwezig. Meijering: “Met de renovatie van deze boerderij geeft Woonkracht10 als maatschappelijk verantwoorde onderneming thuis aan mensen met een bijzondere zorgvraag. Nu Lourens en Dineke van den Berg van WoonCadans hun intrek hebben genomen, is ook de uitvoer en coördinatie van de zorg in goede handen.”

Wonen en ontmoeten
De renovatie en nieuwbouw van de oude monumentale boerderij is door Zwaluwe Bouw uitgevoerd en heeft een jaar in beslag genomen. Nu staat er een woonvoorziening met zeven studio’s voor kleinschalig groepswonen en zes appartementen voor begeleid zelfstandig wonen. De bewoners binnen het groepswonen beschikken ieder over een eigen woon- en slaapkamer met pantry en sanitair met een oppervlakte van rond de 40 m². Binnen het begeleid zelfstandig wonen beschikt iedere bewoner over een eigen appartement met woon- en slaapkamer, keuken en sanitair met een oppervlakte van rond de 50 m². Daarnaast is er een grote gezamenlijke tuin en een ontmoetingsruimte voor dagbesteding. In deze ruimte wordt ook minimaal twee keer per week ´Eet gezellig mee´ georganiseerd. Hier kunnen mensen met een beperking uit Alblasserdam en omgeving op woensdag- en vrijdagavond een goedkope warme maaltijd gebruiken en genieten van elkaars gezelschap. Deze maaltijden worden klaargemaakt door de deelnemers van de dagbesteding.

Veel aanmeldingen
Dat er behoefte is aan deze vorm van woonvoorziening, blijkt wel uit het aantal aanmeldingen. Lourens van den Berg: “Nog voordat de Blomhoeve haar deuren heeft geopend, is er een wachtlijst ontstaan. Voor de dagbesteding kunnen mensen nog op de Blomhoeve terecht.” Ook wethouder Kraijo is erg te spreken over het behaalde resultaat: “Het is voor de gemeente Alblasserdam fantastisch om een dergelijke voorziening te hebben in zo’n uniek pand. Een succes voor de betrokken partijen, maar vooral voor de toekomstige bewoners, die dankzij het kleinschalige karakter de juiste zorg en aandacht kunnen krijgen.”

Foto’s: Thymen Stolk en Peter Stam.

IMG_1674 (Medium)

IMG_1655 (Medium) IMG_1662 (Medium) IMG_1667 (Medium) IMG_1669 (Medium) IMG_1672 (Medium) IMG_1686 (Medium) IMG_1689 (Medium) IMG_1691 (Medium) Blomhoeve1 (Medium) Blomhoeve2 (Medium)