IMG_0750 (Medium)ALBLASSERDAM – Vele honderden mensen hebben zaterdag 14 maart 2015 een kijkje genomen in de nieuwe jachtbouwhal van Oceanco in Alblasserdam. Het was de laatste mogelijkheid om het 33 meter hoge gebouw als buitenstaander te bezoeken, voordat de hal in gebruik wordt genomen. Volgende week vrijdag wordt het eerste casco al vanuit Krimpen aan den IJssel via de rivier het droogdok binnengevaren. Als alles goed gaat, vaart het miljoenenjacht, dat 110 meter lang wordt, over ruim een jaar naar buiten richting een nog onbekende bestemming.

Buitenkans
Veel mensen zagen de geopende deuren van de Alblasserdamse jachtenbouwer als een buitenkans. En dat was het ook, “Want,” zo vertelde Paris Baloumis, group marketing manager bij Oceanco: “Vanaf volgende week wordt hier een nieuw jacht gebouwd en zijn de deuren voor het publiek gesloten.” Het casco van het jacht wordt, nadat het tien meter diepe droogdok volgelopen is met water, via de Noord naar binnen gebracht. Daarna wordt het dok leeggepompt en kunnen de werklieden aan de slag.

Oneerbiedig
Voor wie het nieuwe vaartuig wordt, is en blijft een groot geheim. Baloumis: “Het noemen van de naam van de eigenaar zou erg oneerbiedig zijn. Het is tegenwoordig zelfs zo, dat de privacymodules hier bijna net zo dik zijn als alle technische specificaties van een jacht.”

Twee miljoen
Ook over de exacte prijzen van de megajachten die gebouwd worden, hult het bedrijf zich zoals altijd in stilzwijgen. Wel wil Baloumis een klein tipje van de sluier oplichten. “Vroeger werd de stelregel van één miljoen euro per strekkende meter gehanteerd. Met dit soort jachten moet je aan het dubbele per strekkende meter denken.”

Kunstwerk
De bezoekers keken zaterdag hun ogen uit. Met liften, geschikt voor 140 personen, werd het publiek naar de hoogste verdieping gebracht. Daarvandaan kon over de reling gekeken worden en was 43 meter lager de bodem van het droogdok te zien. Verder was langs één van de wanden een immens kunstwerk te bewonderen, dat samen met kinderen van verschillende basisscholen in Alblasserdam en met werknemers van Oceanco is gemaakt. Het schilderij zal de nieuwe hal permanent versieren.

Klimaatbeheersing
Langs de zijwanden van de loods waren opvallend veel buizen zichtbaar. “Daarmee kunnen we per verdieping het klimaat regelen. Er worden namelijk verschillende werkzaamheden tegelijk uitgevoerd. We kunnen zelf bepalen hoe warm het op een bepaalde hoogte moet zijn en hoe hoog de luchtvochtigheid daar moet zijn. We noemen het een museumklimaat,” lichtte Baloumis toe.

Uitzicht
In het naastgelegen kantoorgedeelte kon men, met een bekertje drinken in de hand, genieten van een prachtig uitzicht over het Damdorp en de rest van de regio. Wie goed keek, zag zelfs de wieken van de molens van Kinderdijk draaien.

Vier jachten in aanbouw
Ondanks de economische crisis, is er voor Oceanco de komende tijd genoeg werk. “Momenteel zijn er vier jachten in aanbouw . Ook in de andere loods blijven we dus gewoon bouwen. De jachten boven de honderd meter worden in deze nieuwe loods gebouwd,” aldus manager Baloumis. De bouw van één jacht, kost in het totaal ongeveer drie jaar.

140 meter
De nieuwe hal met droogdok werd, na een onderzoek naar mogelijke bommen uit de Tweede Wereldoorlog, in zo’n twee jaar tijd uit de grond gestampt. Het gebouw heeft een oppervlakte van 5500 m2, beschikt over 2800 m2 kantoorruimte en 13.000 m2 werkplaatsen, kantine en technische ruimten. De hal en werkplaats zijn voorzien van uitgebreide installaties voor industriële gassen, een stofzuig- en persluchtsysteem.

In de nieuwe hal kunnen jachten met een maximale lengte van zo’n 140 meter gebouwd worden.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

IMG_0723 (Medium) IMG_0726 (Medium) IMG_0728 (Medium) IMG_0729 (Medium) IMG_0734 (Medium) IMG_0738 (Medium) IMG_0750 (Medium) IMG_0754 (Medium) IMG_0755 (Medium) IMG_0756 (Medium) IMG_0780 (Medium) IMG_0784 (Medium) IMG_0800 (Medium) IMG_0802 (Medium) IMG_0815 (Medium) IMG_0827 (Medium) IMG_0855 (Medium) IMG_0861 (Medium) IMG_0876 (Medium) IMG_0894 (Medium) IMG_0916 (Medium)

IMG_0075 [Desktop Resolutie] Droogdok scheepshal oceanco Alblasserdam