20150305 D66 Drechtsteden 38 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – In een discussiebijeenkomst van D66 Alblasserdam en Papendrecht hebben ondernemers hun zorgen geuit over de verkeersdrukte die volgens hen zal ontstaan als een gevolg van het containertransferium in Alblasserdam. Komende maand zal dit transferium volgens planning operationeel worden op bedrijventerrein Nieuwland. “Honderden extra vrachtwagens zullen de A15 en met name de Edisonweg en de toegang daar naartoe belasten. Dit geeft extra belasting aan de reeds groeiende verkeers- en milieuoverlast als een gevolg van de A15,” vinden de ondernemers.

Meer files
“In 2014 is het aantal files op de A15 al aanzienlijk gestegen,” aldus het Alblasserdamse D66-raadslid Michael van der Plaat. “Meerdere A15-trajecten kwamen in 2014 met stip de file top-50 binnen en TNO berekent als gevolg een economische schade van circa 5 tot 7 miljoen euro voor ondernemers”. De aanwezige ondernemers, waaronder Bas Ort van de Ondernemerskring Alblasserdam, legden uit dat de files ervoor zorgen dat bedrijven moeilijker aan personeel kunnen komen, de vertraging de transportkosten aanzienlijk verhoogt en daarmee het ondernemersklimaat in de Drechtsteden schaden.

Onvoldoende maatregelen
Binnen enkele weken moet duidelijk worden of op de A15 enkele ‘quick wins’ worden uitgevoerd. Dit gebeurt zodra de Minister van Infrastructuur en Milieu hierover heeft besloten. Een voorbeeld van zo’n makkelijk te nemen maatregel is dat enkele spitsstroken permanent kunnen worden gebruikt. Bas Ort zei ‘heel erg blij’ te zijn als deze maatregelen worden genomen, maar vreest dat het daar dan bij blijft. Hij stelde dat het onvoldoende is om de fileproblemen echt op te lossen en vreest dat de komst van het transferium de A15 des te meer zal belasten.

Fijnstof
De Alblasserdamse fractievoorzitter van D66 Ramon Pardo sprak over de gevolgen die de A15 heeft op het milieu in de Drechtsteden. “De hoeveelheid fijnstof die in de lucht zweeft is in Alblasserdam veel hoger dan bij de A13 in Overschie,” aldus de D66’er. “Dit blijkt uit de eerste meetgegevens van het pas geïnstalleerde meetstation bij de Ruigenhil. Weet u nog dat men in Overschie de witte lakens uit de ramen hing uit protest?,” vroeg Pardo.

Provincie
Het aanwezige Provinciale Statenlid Paul Breitbarth (D66) zei enorm geschrokken te zijn van de situatie op de A15: “Ik schrik enorm van deze gegevens en ik vind dat dit een verhaal is dat de hele Staten moet horen, zodra deze is geïnstalleerd na de verkiezingen van 18 maart 2015. D66 zal dit punt zeker op de agenda zetten en met voldoende zetels bij de aanstaande verkiezingen kunnen we ons ook in het nieuwe college hard maken voor meer maatregelen die ten goede komen aan milieu en economie,” aldus Breitbarth.

Foto’s: Arno Hoogwerf.

20150305 D66 Drechtsteden 38 [Desktop Resolutie]

20150305 D66 Drechtsteden 09 [Desktop Resolutie]