inbraken-ridderkerkALBLASSERDAM – De 27-jarige Kevin K. uit Ridderkerk heeft dinsdag 24 februari 2015 een celstraf van dertig maanden opgelegd gekregen. Tien maanden daarvan zijn voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Zijn kompaan en plaatsgenoot Sander B. (28) werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. De straffen zijn lager dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden had geëist. Justitie eiste dat beide heren een celstraf van vijf jaar zouden krijgen.

Pizza’s
Ze stalen tijdens minstens vijftien inbraken in de regio eten, drinken, snoep, een avondsmaalset, een alarmpistool, een zaklamp, portofoons, laptops, een tostiapparaat, een beamer, geld, gereedschap en nog veel meer. Vorig jaar sloegen de mannen toe in Alblasserdam. Er werd ingebroken bij de moskee, de kinderboerderij en de duivenverenging. Verder werd er geprobeerd in te breken bij cafetaria Jaco in het Damdorp en ook bij zwembad Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland werd een aantal keer ingebroken. Tijdens de inbraken aten de mannen op hun gemak pizza’s en snoep. Ook namen zij energiedrank te drinken. Het afval, met daarop hun DNA-sporen lieten zij achter.

 

Ridderkerk
De meeste feiten pleegde het tweetal in de eigen woonplaats. Zo werd er ingebroken bij de kringloopwinkel, een fietsclub, de Elimkerk, de Maranathakerk, de Eben Haëzerkerk, een hondenvereniging, de vogelvereniging en de postduivenvereniging. Daarnaast werden de mannen door het Openbaar Ministerie verdacht van een overval op tankstation De Haan in Ridderkerk. Kevin K. werd door de rechtbank van dit feit vrijgesproken . B. werd wel schuldig bevonden aan die overval.

Zwaar onder invloed
“Ik had toen ik dit deed een slechte periode. Ik was zwaar onder de invloed van drugs toen ik dit deed,” vertelde Kevin K. “Ik beken bijna alles, maar die overval heb ik echt niet gedaan. Ik wil mensen namelijk geen pijn doen,” vervolgde K.

Gepest op school
Als verklaring voor de waslijst aan inbraken vertelde K. dat hij vroeger vaak was gepest op school en daarna door drugsgebruik en verkeerde vrienden was ontspoord. “Ik had geld nodig om drugs te kunnen kopen, maar ik wil een nieuwe weg inslaan. Ik wil na mijn straf hulp krijgen om te leren omgaan met geld en drugs. Begeleid wonen lijkt mij wel wat,” vertelde de 27-jarige die aan de rechter opbiechtte dat hij in de gevangenis nog steeds cannabis gebruikt.

Spijt
Ook de 28-jarige Sander B., die zichzelf op het politiebureau meldde omdat hij zijn leven wilde beteren, gaf aan spijt te hebben van zijn wandaden. “Sorry voor alle overlast die ik heb veroorzaakt. Ik heb een slechte jeugd gehad en daardoor ben ik geworden wie ik ben. De inbraken pleegde ik door geldgebrek. Ik hoop dat ik een beter mens word,” zei B.

Contactverbod
De mannen moeten behalve hun gevangenisstraf uitzitten, 3700 euro schadevergoeding aan de Maranathakerk betalen. De rest van de schades werd al door de verzekering afgehandeld. Kevin kreeg als bijzondere voorwaarden mee dat hij zich verplicht psychisch laat behandelen. Verder moet hij meewerken om een traject om begeleid te gaan wonen. Tot slot kreeg de Ridderkerker een contactverbod opgelegd. Hij mag niet meer met Sander B. omgaan.

Hoger beroep
Zowel het Openbaar Ministerie als de beide verdachten kunnen, als ze het niet met het vonnis eens zijn, in hoger beroep. Zij hebben daar twee weken de tijd voor.

inbraken-ridderkerk