Raadslid vraagt aandacht voor zwerfvuil in Alblasserdam

zwerfvuil alblasserdamALBLASSERDAM – Raadslid Teus Stam heeft dinsdagavond 17 februari 2015, tijdens de gemeenteraadsvergadering aandacht gevraagd voor zwerfvuil in Alblasserdam. “Ik reed zondag over de Plantageweg en toen schoot me een regel te binnen uit een veertig jaar oud liedje van Barend Servet: “Waar komt die rotzooi toch vandaan?”,” stak Stam van wal.

Hij vervolgde: “Ik geef toe: het was geen goede voorbereiding voor de kerkgang. We zingen daar ten slotte hele andere liederen, maar ik was wel verbaasd over de rotzooi die er lag. Het leek wel of er een container was omgegooid. Bovendien vang ik meerdere signalen op dat er op dit moment, ten opzichte van vorig jaar, meer vuil in het dorp ligt. Is dit bekend bij het college? En was afgelopen zondag een incident of kunnen we nog meer verwachten?”

Zelfde
Burgemeester Heijkoop zei, voordat hij het woord aan verantwoordelijk wethouder Peter Verheij gaf dat hij rond die tijd ook over de Plantageweg reed en hetzelfde constateerde.

Horeca
Wethouder Verheij gaf aan het beeld dat geschetst werd niet te herkennen: “Dit zal zondag een incident zijn geweest. Het gebeurt helaas wel vaker dat op de weg van en naar horeca-activiteiten vuil op straat belandt en dingen vernield worden. Het algemene beeld herken ik zeker niet. Voor het ruimen van zwerfvuil hebben we mensen van Drechtwerk ingeschakeld, die de hele dag door het dorp schoonhouden. Uiteraard mogen mensen ook zelf het initiatief nemen om vuil op te ruimen, zoals bijvoorbeeld Jan Wijninga doet,” vertelde Verheij.

Stoppen
“Dan had ik dus even moeten stoppen om het op te ruimen?,” grinnikte de burgemeester. Verheij antwoordde lachend: “Dat had u niet misstaan, burgemeester.”

In de gaten
Stam was tevreden met de beantwoording van het college en zei het in de gaten te zullen houden.

zwerfvuil alblasserdam

25 reacties

 1. Zoveel vuil op 1 m2, en de Plantageweg is lang. Dit hou je niet tegen op zaterdagavond als de vele duizenden Alblasserdammers zich een weg banen naar het bruisende uitgaansleven in het dorp.

 2. Dat er veel afval op de weg ligt is echt geen incident hoor. Ook is het niet alleen op weg van en naar horeca gelegenheden te vinden. Kijk dagelijks maar eens hoe het er bij de Fast Ferry uitziet. Vooral de hoek bij het hondenlosloopveld. Schandalig!!! Daar is het zo’n bende dat ik nog van geluk mag spreken als ik daar weg kom zonder een stuk glas van een kapotte fles door mijn schoenzool heen getrapt te hebben. En dit is dan nog slechts een voorbeeld. Doen de mensen dat thuis ook zo? Waar zijn de BOA’s? Is een hele goede tijdsbesteding en het levert behoorlijk wat op.

 3. Beste herflick, er staan 500 #Zwerfie opvanghuizen in het dorp ze zijn er in het geel, Blauw, Groen en zelfs 1 in het Rood, er zijn er 4 met een sticker om EXTRA aandacht voor zwerfvuil te vragen.

 4. Wat dacht je van het zwerfvuil op de parkeerplaats van de volkstuin daar staan ze continu te dealen en te blowen en de politie doet er niks aan schandalig oppakken die gasten.

 5. Ik weet wel een mooie oplossing; werkschuwes papier laten prikken in ruil voor hun uitkering. Sommige zitten heel de dag bier te zuipen en hun handje op te houden zoals A. K. Wonend in de flat langs het scheldeplein, en dan savonds de politie bellen omdat en een paar mensen die WEL hebben gewerkt een biertje staan te doen op het scheldeplein! Vroegen werd je toen NSB-er genoemd!!!

  En ja ik weet dat je geen alcohol mag drinken op straat dus type daar aub geen zeik berichten over…

 6. Als ik bovenstaande uitspraak van wethouder Verheij lees, dan moet ik denken aan dat versje, vroeger, waarin voorkwam: “Hoog Sammie, kijk omhoog Sammie, naar die mooie blauwe lucht”. Kennelijk rijdt, loopt en fietst de heer Verheij altijd door het dorp met een hemelse blik (op zich niet verkeerd, als je tegelijkertijd goed op het verkeer let) en ziet hij al die rotzooi niet. Als parttime ZAP-per heb ik de ervaring dat er in Alblasserdam op heel veel plaatsen ontzettend veel zwervuil ligt en dat het er dito erg smerig is.

 7. Moet je in de scheepmakerstraat en blokweersingel komen kijken. Het is normaal daar dat ze troep op straat gooien of grofvuil bij de ondergrondse bakken plaatsen. Gemeente doet niets! Ga eens bekeuringen schrijven dan leren ze het wel af.

 8. E@ Helaas,als de verrader de politie belt staan ze binnen 15 min op je
  stoep.Hebben ze mij ook gedaan,alleen ik had een vermoeden WIE.
  En dat klopte.HaHA het vervolg zeg ik niet,maar heb ze veel geld gekost

 9. “Wethouder Verheij gaf aan het beeld dat geschetst werd niet te herkennen: “Dit zal zondag een incident zijn geweest. Het gebeurt helaas wel vaker dat op de weg van en naar horeca-activiteiten vuil op straat belandt en dingen vernield worden.”

  moet tie eens eenkeer kijken op het scheldeplein of vlakbij de skatebaan
  of daar bij de hema bijv

  dan zal meneer verheij duidelijk zien dat het geen incident betreft

 10. Precies, @handige harrie, als iedereen nou eens zijn eigen zooi opruimt, de moeite neemt om het in een (soms pal naast hen staande!) prullenbak te gooien, dan zou Alblasserdam al een flink stuk schoner zijn. Maar ja, dat kost te veel moeite voor sommigen, he! En voorbeeld doet volgen, als je pappie en mammie alle zooi gelijk uit hun handen op straat of in de sloot gooien, dan nemen de koters dat vanzelf over. Voor de rest denk ik dat heer Stam de Plantageweg noemde als voorbeeld, maar ook wel heel goed weet dat het overal in ons….prachtige dorp net zo goor is. Dus inderdaad, verbeter de wereld en begin bij jezelf! 😉

 11. “Wethouder Verheij gaf aan het beeld dat geschetst werd niet te herkennen…”

  Ik adviseer de heer Verheij om, op welk willekeurig moment dan ook, eens een wandelingetje te maken in de omgeving Blokweerweg, Willem Dreeshof, Wiardi Beckmanstraat en Savornin Lohmanweg.
  De tranen schieten je elke keer weer in de ogen als je ziet hoeveel vuil daar langs de weg en in het groen ligt.
  Ook in de omliggende sloten ligt zoveel afval, de gemiddelde vuilcontainer is er jaloers op…

 12. Maak is een rondje op de fiets vanaf de rotonde bij de kinderboerderij naar de rotonde bij Wensveen en weer terug en kijk goed om je heen ook IN de struiken.

 13. Lieve mensen, kijk ook eens bij de hoofdingang van het Makadocenter. Pas alles opnieuw bestraat en het ziet er werkelijk wit van de platgetrapte KAUWGUM. Waarschijnlijk is dat niet de enigste plek.

 14. Het idee dat mensen die leven van de sociale bijstand een steentje bijdragen aan de leefbaarheid van Alblasserdam staat mij wel zeer aan.

  De gemeenschap zorgt dat van bijstand afhankelijke mensen een inkomen hebben en niet als zwerver op straat hoeven te leven zij doen wat terug via hand en spandiensten.

  Hiermee sla je 2 vliegen in 1 klap, er blijft een zekere werkroutine wat overgang naar betaald werk ondersteund en de leefbaarheid van het dorp wordt er beter van.

 15. Uiteraard is mijn voorgaande reactie geen vrijbrief dat iedereen dan zomaar vuil op straat kan en mag gooien.

  Is het dorp schoon van zwerfvuil dan zijn er vast nog voldoende andere klusjes te bedenken.

 16. kom eens langs bij het rijzewiel,speeltuin, voor al wanneer het mooi weer is en er wordt gezwommen

 17. het probleem zwerfvuil gaat verder dan een stel “zwerfies”

  De gemeente alblasserdam heeft vorig jaar een hoop geld uitgegeven aan ondergrondse vuilcontainers echter het merendeel is nog steeds niet operationeel. overal staan naast de nieuw gebouwde ondergrondse de ouderwetse bovengrondse containers ook nog.
  wel word iedere week braaf de ondergrondse geleegt terwijl hier nog geen vuil in gegooit kan worden

  en de oude bovengrondse staan overvol te wezen omdat iedereen daar zijn vuil in dumpt ipv degene waar deze bovengrondse voor bestemd is.

  het project plastig apart inzamelen is ook weer teruggedraait omdat het niet werkte op die manier.

  in december worden alle “zwerfies” en blauwe bakken voor de hondenpoep etc verwijdert zonder dat de gemeente zich afvraagt waar dan t vuil blijft.
  ja indd bosjes ,struiken etc etc een 5tal nieuwe zwerfies wegens opgeblazen door vuurwerk kost minder in het gehele dorp al deze afvalbakken verwijderen opslaan en weer terugplaatsen.

  iedereen aan de blauwe kliko voor oud papier vond te gemeente later is de gemeente daar ook weer op teruggekomen wegens financiele redenenen.
  ook is er uberhaupt niet nagedacht of men wel genoeg plek heeft voor 3 of 4 kliko;s niet iedereen heeft een tuin van >20m2

  nog mooi voorbeeld herfstbladeren in sommige straten zie je van die grote bladkorven staan die door de bewoners dan ook goed gebruikt worden prima idee

  in andere straten komen ze eerst met een bladblazer door de straat om de stoep schoon te blazen dan ligt alles op de straat vervolgens rijd er met een rotgang een straatveegwagen over die hoop heen zodat de helf weer op de stoep is gewaait

  de gemeente heeft voldoende initiatieven getoond maar denkt er te weinig over na qua uitvoering haalbaarheid.

 18. @Osama mag jij zomaar een andere naam gebruiken dan > herrflick “het probleem zwerfvuil gaat verder dan een stel “zwerfies”

  Een nieuwe zin, dat is na een punt, mag je met een hoofdletter beginnen hoor 🙂

 19. @jos ik ben niet Osama. Die ken ik niet en ben m ook niet.

  De 1e zin had een quote moeten zijn uit bovengenoemd artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *