IMG_3581 (Medium)ALBLASSERDAM – De bewoners van appartementencomplexen Noordstaete I en Noordstaete II langs de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam willen graag dat de gemeente actie onderneemt om de verkeersveiligheid op de dijk te verbeteren. Met name het op -en afrijden van de dijk naar de garages en parkeerplaatsen achter het complex zorgt bij de bewoners al jarenlang voor de nodige ‘buikpijn’. In een brief aan de gemeente vraagt het bestuur van de Vereniging van Eigenaren van de appartementen om na te denken over de plaatsing van een attentiebord met vier gele knipperlichtjes, zoals ook is geplaatst tussen Hotel Van Krimpen en de brandweerkazerne in het Damdorp.

Doorgaande cyclus
“In de eerste plaats is dit geen oprit voor één enkele auto. Maarliefst twintig appartementen met hun garages maken hier gebruik van. Tevens hebben enkele bewoners twee auto’s en bevindt zich achter de gebouwen een parkeerplaats waarop zich meestal ook nog zo’n tien à twaalf auto’s bevinden. Los daarvan wordt de oprit gebruikt door drie bedrijven en de vuilniswagen. Kortom, het is een doorgaande cyclus van aankomende en vertrekkende auto’s,” zo schrijft het VVE-bestuur, dat onlangs met bewoners heeft gediscussieerd over mogelijke oplossingen van het probleem.

Spiegels
In de afgelopen jaren werden al maatregelen genomen. Zo werd door het bestuur, uit eigen middelen, een paal met twee spiegels geplaatst tegenover de oprit. Dat nam echter het onveiligheidsgevoel bij de bewoners niet weg, omdat er soms condens op de spiegels zit en het ook niet mogelijk is om de hele bocht goed te overzien.

Dodelijk ongeval
In 2005 vond voor het appartementencomplex een dodelijk ongeval plaats. Een 70-jarige man was bezig met het keren van zijn auto. Hij werd toen over het hoofd gezien door een Nieuw-Lekkerlander. De 70-jarige overleed diezelfde avond nog aan zijn verwondingen.

Stress
“U kunt zich voorstellen met hoeveel stress onze bewoners telkens geconfronteerd worden als zij met de auto willen vertrekken. Wij hebben daarom in de vergadering besproken het probleem bij de gemeente voor te leggen. Ons voorstel is om een attentiebord met vier gele knipperlichtjes te plaatsen. Als er een sensor bovenaan de oprit wordt aangebracht en op het bord een tekst komt met: ‘Let op, uitrit’, dan hebben we naar ons gevoel, menselijkerwijs, alles gedaan om het tweede dodelijke ongeluk te voorkomen,” aldus secretaris M. Keizer en voorzitter G. C. de Groot van de VVE.

Gemeente
De gemeente laat binnenkort aan de bewoners van Noordstaete weten hoe er over de situatie gedacht wordt en of er maatregelen genomen worden.

IMG_3581 (Medium)

IMG_3582 (Medium) Noordstaete Alblasserdam