inbraken ridderkerkALBLASSERDAM – Ze stalen tijdens minstens vijftien inbraken in de regio eten, drinken, snoep, een avondsmaalset, een alarmpistool, een zaklamp, portofoons, laptops, een tostiapparaat, een beamer, geld, gereedschap en nog veel meer. Dinsdag 10 februari 2015 moesten de (Nederlandse) mannen voorkomen in de rechtbank van Dordrecht om zich te verantwoorden voor hun daden. Het gaat om de 27-jarige Kevin K. en de 28-jarige Sander B., beiden uit Ridderkerk. Wat het Openbaar Ministerie betreft gaan de twee voor vijf jaar de bak in.

Pizza’s
De mannen pleegden in 2014 onder meer inbraken bij de moskee, de kinderboerderij en de duivenvereniging in Alblasserdam. Zij aten daar pizza’s en snoep en dronken energiedrink en sterke drank. Omdat ze hun spullen niet opruimden, kon aan de hand van DNA worden vastgesteld dat de twee inderdaad de inbrekers waren. Verder werd er geprobeerd in te breken bij cafetaria Jaco in het Damdorp en ook bij zwembad Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland werd een aantal keer ingebroken.

Ridderkerk
De meeste feiten werden door de mannen in Ridderkerk gepleegd. Zo werd er ingebroken bij de kringloopwinkel, een fietsclub, de Elimkerk, de Maranathakerk, de Eben Haëzerkerk, een hondenvereniging, de vogelvereniging en de postduivenvereniging. Daarnaast worden de mannen door het Openbaar Ministerie verdacht van een overval op tankstation De Haan in Ridderkerk.

Zwaar onder invloed
“Ik had toen een slechte periode. Ik was zwaar onder de invloed van drugs toen ik dit deed,” vertelde Kevin K. “Ik beken bijna alles, maar die overval heb ik echt niet gedaan. Ik wil mensen namelijk geen pijn doen,” vervolgde K.

Gepest op school
Als verklaring voor de waslijst aan inbraken vertelde K. dat hij vroeger vaak was gepest op school en daarna door drugsgebruik en verkeerde vrienden was ontspoord. “Ik had geld nodig om drugs te kunnen kopen, maar ik wil een nieuwe weg inslaan. Ik wil na mijn straf hulp krijgen om te leren omgaan met geld en drugs. Begeleid wonen lijkt mij wel wat,” vertelde de 27-jarige die aan de rechter opbiechtte dat hij in de gevangenis nog steeds cannabis gebruikt.

Spijt
Ook de 28-jarige Sander B., die zichzelf op het politiebureau meldde omdat hij zijn leven wilde beteren, gaf aan spijt te hebben van zijn wandaden. “Sorry voor alle overlast die ik heb veroorzaakt. Ik heb een slechte jeugd gehad en daardoor ben ik geworden wie ik ben. De inbraken pleegde ik door geldgebrek. Ik hoop dat ik een beter mens word,” zei B.

Echt niet gedaan
Over de vermeende overval op De Haan tankstation zei B.: “Dat heb ik echt niet gedaan. De inbraken heb ik inderdaad gepleegd, maar die overval moet door iemand anders gedaan zijn.”

Vijf jaar cel
De officier van justitie geloofde dit niet en eiste tegen beiden heren een onvoorwaardelijke celstraf van vijf jaar. Daarnaast vond zij dat B., die een strafblad van vier pagina’s heeft, 1000 euro schadevergoeding moest betalen aan het slachtoffer van de overval. K., die afgelopen jaren al vijf keer eerder werd betrapt op diefstal, moet wat het Openbaar Ministerie betreft 1200 euro betalen aan een kerk, omdat hij daar geld heeft gestolen en de kerk dit niet van de verzekering terugkrijgt.

Uitspraak
De rechtbank gaat over de zaak nadenken en doet op 24 februari om 1 uur uitspraak in de beide zaken.