IMG_1920 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Tijdens de jaarwisseling 2014 / 2015 is er in Alblasserdam voor 8150 euro schade ontstaan aan gemeentelijke eigendommen. Dat blijkt uit een raadsinformatiebrief van burgemeester Jan Heijkoop. Er werden twaalf verkeersborden, twee lichtmasten een boom en een toegangshek vernield. Verder werd er een schaal bij het monument in de Polderstraat vernield. De kosten daarvoor zijn nog niet bekend. In 2014 ontstond tijdens Oud en Nieuw voor 3100 euro schade en in 2013 was het schadebedrag 15.700 euro.

35 meldingen
Uit de evaluatie door de hulpdiensten en de gemeente blijkt verder dat er tijdens de jaarwisseling 35 meldingen binnenkwamen bij de politie. Dat ging 1 keer om vandalisme, 6 keer om vernielingen, 7 keer om overlast door jeugd, 2 keer carbidschieten en 19 keer om afsteken van vuurwerk. Er werden geen boetes uitgeschreven. Ook werd nergens geconstateerd dat er carbidgeschoten werd. Wel werd, voorafgaan aan de jaarwisseling 42 kilo illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen bij een persoon. Het vuurwerk werd in beslag genomen en het strafrechtelijk onderzoek volgt. Verder moest de politie geweld gebruiken tijdens onenigheid op de Dam. Twee jongens kregen ruzie. Beide personen zijn met een wapenstok van de Dam gestuurd.

Brand
De brandweer rukte in het totaal dertien keer uit. Dit was veelal voor containerbranden. Verder ontstond in basisschool Het Kompas een gevaarlijke situatie, omdat de ruiten vernield waren en er door die ruiten vuurwerk naar binnen werd gegooid.

Vuurwerkinzameling
De inzameling van vuurwerk was volgens de gemeente een succes. Er werd 25 m3 aan vuurwerkafval ingezameld. Dat is vijf m3 meer dan vorig jaar. In het totaal werden er 1200 bonnen voor snacks uitgegeven aan mensen die zakken met vuurwerkresten inleverden.

Redelijk rustig
De gemeente concludeert, op basis van de evaluatie, dat de jaarwisseling 2014 / 2015 ‘redelijk rustig’ is verlopen. De vandalen die naar aanleiding van de vernielingen van de gemeentelijke eigendommen aangehouden worden, kunnen een rekening van de gemeente verwachten. Zolang er geen daders gepakt worden, is de rekening voor de gemeente / de burger.

Met name in en rondom de Jan U. Smithof moesten de verkeersborden het ontgelden. Buurtbewoners pleiten voor een vuurwerkvrij zone in dat gebied.

Met name in en rondom de Jan U. Smithof moesten de verkeersborden het ontgelden. Buurtbewoners pleiten voor een vuurwerkvrij zone in dat gebied.

IMG_1920 [Desktop Resolutie] IMG_1927 [Desktop Resolutie] IMG_1934 [Desktop Resolutie] IMG_1936 [Desktop Resolutie]