arrestatieteamDORDRECHT / ALBLASSERDAM – Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, verdwijnen de 35-jarige Corné J. en de 34-jarige Maikel van T., voor respectievelijk één jaar en negen maanden achter de tralies. Dat bleek donderdagmiddag 5 februari 2015 tijdens een vijf uur durende rechtszitting in de rechtbank van Dordrecht. Beide Tilburgers zijn volgens het OM schuldig aan de diefstal van 240 computers en een trailer in Alblasserdam. Daarnaast zouden de mannen zich bezig hebben gehouden met het helen van twee gestolen vrachtwagens, een bestelbusje en een personenauto.

De Brabanders werden na uitgebreid politieonderzoek door het arrestatieteam in de boeien geslagen. Het politieonderzoek startte na een inbraak in de nacht van 31 augustus op 1 september 2013 bij transportbedrijf Kroon in Alblasserdam. Van 22 vrachtwagens werden de dekzeilen kapot gesneden. De daders vertrokken uiteindelijk met 240 HP desktopcomputers. Bij die diefstal werd gebruik gemaakt van een trailer van het Alblasserdamse transportbedrijf. De gestolen oplegger werd enkele dagen later leeg teruggevonden in Brabant. In de loods van J. in Berlicum werden onder meer twee gestolen vrachtwagens en een bestelbusje aangetroffen. Op de handschoenen in één van de voertuigen werd DNA van J. aangetroffen.

Onderzoek
Onderzoek wees uit dat de gestolen computers bij een bedrijf met diverse vestigingen in Nederland werden aangeboden op Marktplaats. Er werden dertien filialen gelijktijdig door de politie doorzocht. Tijdens deze acties werd het overgrote deel van de gestolen computers aangetroffen en in beslag genomen. De acties vestigden de aandacht op J. en Van T. die de computers volgens het OM leverden aan het internetbedrijf. De informatie over de beide mannen kwam via de Criminele Inlichtingen Eenheid.

Ivan
Beide mannen ontkennen elke betrokkenheid bij de diefstallen. “Ik heb hier niets mee te maken,” vertelde J., die uitlegde dat niet hij, maar de Bulgaarse, spoorloze ‘Ivanov’ de dader moet zijn geweest. “Ik had een loods gehuurd om bevroren garnalen op te slaan. Die handel werd echter steeds uitgesteld. Intussen moest ik wel 1200 euro per maand betalen voor die loods. Ik heb toen besloten de helft van de ruimte te verhuren aan ‘Ivan’. Na de vondst door de politie vertrok ‘Ivan’ en bleek hij een vals paspoort te hebben,” aldus de 35-jarige Tilburger.

In orde
In de loods van J. lagen talloze goederen zijn opgeslagen. “Die waren van ‘Ivan’. Dan had hij weer een lading schoenen, dan weer een partij meubels. Hij kocht restpartijen op. Zo had hij ook een keer een lading met computers. Hij vroeg mij of ik er iemand voor wist. Ik vroeg nog aan hem: ‘Dit is geen gestolen handel he?’. Dat was niet zo. We hebben zelfs de typenummers nog nagekeken. Alles was in orde.”

De rooie
De computers werden verkocht en de opkoper verkocht ze weer door, waarna de pc’s op Marktplaats te koop werden gezet. Op die manier kon de politie een inval voorbereiden. Later verklaarde de opkoper, dat hij ze van ‘de rooie’ (bijnaam van J.) had gekocht. Na de inval in de loods dook J. direct onder. Naar eigen zeggen had hij een sms van ‘Ivan’ gehad over de inval en ‘Ivan’ zou gezegd hebben dat het om gestolen spullen ging.

Eis
Volgens het OM gingen beide mannen beroepsmatig te werk en kan aan de hand van het DNA, de getuigenverklaringen, de fotoconfrontaties, de camerabeelden en het telefoonverkeer bewezen worden dat de mannen schuldig zijn. “Het zijn geen onbekenden van justitie. Ze hebben beiden al regelmatig de rechtbank bezocht. De heren stalen voertuigen om daar vervolgens weer mee te stelen. Tegen J. eis ik een gevangenisstraf van twaalf maanden en tegen Van T. een gevangenisstraf van negen maanden. Daarnaast moeten de mannen de 28.479 euro die Transportbedrijf Kroon aan schade heeft geleden, vergoeden,” stelde de officier van justitie.

Uitspraak
De rechtbank gaat over de zaak nadenken en doet over twee weken uitspraak.