team alblasserdam (Medium)ALBLASSERDAM – De leden van Team Alblasserdam hebben in het totaal 16.000 euro bij elkaar geschaatst op de Weissensee in Oostenrijk. Wat ooit begon in 2012 met drie vrienden is inmiddels uitgegroeid tot een serieus schaatsteam met maar liefst zestien schaatsers en drie verzorgers. Eind januari trokken de schaatsers naar Oostenrijk en reden daar de Alternatieve Elfstedentocht voor het goede doel.
“De maanden van training op de verschillende ijsbanen in de regio hebben hun vruchten afgeworpen,” vertelt schaatser Mark van Ommen. Hij vervolgt: “Van de zestien schaatsers hebben er maar liefst twaalf de tweehonderd kilometer weten te volbrengen. Dat is een uitzonderlijke prestatie. Een leuk detail is dat twee van de afvallers van vorig, dit jaar wel ruim voor tijd de finish hebben bereikt.”

Eindstreep
Landelijk staat het voorlopige sponsorbedrag op €115.000 maar dit zal naar alle waarschijnlijkheid nog verder gaan stijgen. Dit jaar schaatste Team Alblasserdam voor Orange Babies en Ronald MC Donald Huis Sophia Rotterdam. Mark: “Enkele dagen voor vertrek hebben we hier als team nog een bezoek gebracht en een rondleiding gekregen. Het is moeilijk vast te leggen, maar dit bezoek heeft er wel mede voor gezorgd dat vele van ons de eindstreep toch hebben kunnen halen en zelfs meer kilometers hebben gereden dan vooraf was gedacht”

Dank
“Dat wij als Team wederom zoveel steun hebben gekregen van lokale bedrijven hadden we niet durven dromen. We blijven maar groeien in aantallen. Dit jaar hebben 61 bedrijven ons gesponsord en ontvingen we steun van 79 persoonlijke sponsoren. Namens het hele team willen wie die bedrijven en ook familie, vrienden en bekenden hartelijk danken voor de bijdragen en steun de afgelopen maanden,” aldus het schaatsteam.

Hieronder volgt een dagbeschrijving, aangeleverd door het schaatsteam:

Woensdag
Via diverse routes kwamen alle teamleden aan in Oostenrijk, een aantal was met de auto afgereisd, andere met het vliegtuig via Innsbruck en een enkeling via Salzburg. Pas in de avond was het hele team compleet en waren we toch met z’n allen op tijd voor de welkomstborrel die door de landelijke organisatie was georganiseerd.

Donderdag
Donderdag stond geheel in het teken van voorbereiding en ijsverkenning. Uiteraard hebben we ook mooie teamfoto’s gemaakt en kregen we onze officiële startbewijzen. In de middag was er de mogelijkheid om het ijs te proeven en ‘s avonds was er de inmiddels beroemde pasta party. Deze pasta party is eigenlijk niets anders dan zoveel mogelijk pasta naar binnen werken als soort van brandstof voor de tocht. Rond een uur of 10 lag iedereen toch wel in z’n bed.

Vrijdag
Bij velen ging de wekker om 5 uur en om half 6 zat iedereen aan het ontbijt. Na het zeer stevige ontbijt was het dan toch echt tijd om het schaatspak aan te trekken en de startnummer op te spelden. Om half 7 zijn we gezamenlijk naar de start gelopen en om 7 uur klonk dan toch echt het startschot.

De omstandigheden waren eigenlijk heel goed, het was licht bewolkt en net iets onder nul. De start verliep dan ook zeer soepel en al snel hadden we de eerste rondjes te pakken. Daarna was het erg belangrijk om in een bepaald ritme te komen zodat de eerste schema gevolgd konden gaan worden. Vooraf hadden we diverse scenario’s op papier gezet waardoor we konden uitrekenen hoe we ervoor stonden en met welke eindtijd. In de ochtend liepen bijna alle teamleden ruim voor op hun schema. De temperatuur was nog steeds rond het vriespunt en het ijs bleef goed. In de middag veranderde deze situatie drastisch, de zon kwam door waardoor het ijs heel hard achteruit ging en al na een paar ronden kon er op diverse stukken bijna niet meer geschaatst worden en daarnaast stak er een vervelend windje op die toch voor problemen begon te zorgen op de lange rechte stukken.

De schema’s moesten drastisch aangepast worden en rond 14uur werd al duidelijk dat vele van ons in het donker gingen finishen. (als ze de finish überhaubt al zouden halen) Tegen het einde van de middag werd het voor iedereen heel zwaar, de wind wakkerde nog even aan en het ijs werd zeer slecht. Tegen het vallen van de avond waren er nog maar een paar teamleden gefinisht en zou het nog spannend worden of iedereen het ging halen. Het was inmiddels al helemaal donker geworden en van de 30 laatste schaatsers op de baan waren er maar liefst 4 van Team Alblasserdam die gelukkig wel allemaal binnen de tijd de laatste ronden in waren gegaan en het dus sowieso zouden gaan halen alleen wanneer was op dat moment de grote vraag.  Het waaide enorm en het was ijzig koud bij de finish maar gelukkig na ruim 11,5uur kwamen daar toch de laatste teamleden over de finish waardoor we als team echt een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

Joost de Mik                          125km
Marit van der Voorden           200km
Anthon Verhaar                      200km
Jelle van den Oever              100km
Corina de Jong                      200km
Julian van der Velden            200km
Mark van Ommen                 200km
Louis Tronchet                       200km
Jacob Verweij                        200km
Marry Verloop                        200km
Jan Rimmelzwaan                 200km
Nienke Stehouwer                 200km
Franka Stehouwer                 100km
Johan Verheij                         200km
Sophie Verheij                        200km
Charlotte Huizer                     175km
Zaterdag
Via de verschillende routes weer huiswaarts gekeerd.

Jongste deelnemer
Franka Stehouwer 10jaar en 100km geschaatst

Feiten en cijfers
16 schaatsers
3 verzorgers
18.480 stroopwafels
61 bedrijfssponsoren
79 persoonlijke sponsoren
2900 KM geschaatst
€16.000 sponsorgeld (landelijk voorlopig €115.000)
€5,51 per geschaatste kilometer

Team Alblasserdam 2016
Team Alblasserdam is van plan om ook in 2016 af te reizen naar de Weissensee in Oostenrijk en ze doen dit graag met nog meer Alblasserdammers. Aanmelden kan via info@teamalblasserdam.nl Voor deelname is een basisconditie gewenst maar niet noodzakelijk voor de kortere afstanden. Er kan gekozen worden uit een tocht van 50, 100, 150 of 200km. Meer informatie en impressiefilmpjes zijn te vinden op de site www.teamalblasserdam.nl.

team alblasserdam (Medium)