hennepkwekerij scheldepleinALBLASSERDAM – Een 67-jarige man uit Alblasserdam is vrijdag 30 januari 2015 door de politierechter in Dordrecht veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. De Damdorper werd op 2 september 2014 betrapt op het telen van wiet in zijn woning aan het Scheldeplein. In de woning stonden 39 hennepplanten en dat is meer dan is toegestaan. In 2013 werd de man ook al gepakt voor hennepteelt. Toen kreeg hij een werkstraf van twintig uur.

Schulden
In de rechtbank vertelde de man dat hij er helemaal doorheen zat en zit. “Ik ben kapot en heb helemaal niks meer. Ik heb al twee maanden mijn hypotheek niet meer kunnen betalen en heb veel schulden. Met het telen van hennep wilde ik geld verdienen, zodat ik van mijn schulden af kan zijn, voordat ik dood ben. Ik wil mijn kinderen niet opzadelen met een schuld,” vertelde de zestiger met tranen in de ogen.

Belastingdienst
De man vervolgde: “Het is toch ook gek dat je het wel mag kopen, maar niet mag leveren? Ik doe er niemand kwaad mee. Het was in mijn eigen woning en van mijn eigen stroom. Ik was zelfs van plan om de winst op te geven bij de belastingdienst.”

Gezondheid
De officier van justitie was het niet eens met de man: “Wiet is verslavend en bovendien erg schadelijk voor de gezondheid. Onder meer jongeren komen door het gebruik van wiet in de problemen en presteren vervolgens niets meer. Dat moet je niet willen,” aldus de openbaar aanklager.

Jaar de bak in
Toen de rechter aan de man vroeg of hij zelf ook vond dat hij straf verdiende, zei de Alblasserdammer: “Ik wil minimaal een jaar de bak in. Dan kan ik tenminste een beetje sparen.”

Tachtig uur werken
De officier van justitie zag meer in een taakstraf en eiste daarom een werkstraf van tachtig uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter ging deels in die eis mee en legde de man de geëiste taakstraf van tachtig uur op. Wel werd de voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand verlaagd naar twee weken. “Ik hoop dat deze straf u er van weerhoudt om dit nogmaals te doen,” sprak de rechter.

Huis verkopen
De man antwoordde: “Er komt bij mij geen plantje meer in. Ik wil zo snel mogelijk mijn huis verkopen en op een gewone manier mijn geld verdienen.”

Onherroepelijk
Omdat zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie akkoord gingen met de uitspraak, is deze definitief.