Nieuwe afbeelding (11)ALBLASSERDAM – Verstopt onder struikgewas is langs de oude ontsluitingsweg naar sportpark Souburgh in Alblasserdam een monument aangetroffen. Het monument werd in 1960 neergezet tijdens de opening van het sportpark en werd onlangs ‘ontdekt’ tijdens werkzaamheden aan de nieuwe ontsluiting van het park. “Het ziet er overgroeid en verwaarloosd uit. Desondanks heeft het monument geen onherstelbare schade opgelopen,” laat wethouder Dorien Zandvliet in een memo aan de gemeenteraad weten.

HVWA
De gemeente heeft aan de Historische Vereniging West-Alblasserwaard om advies gevraagd. De HVWA is namelijk partner van de gemeente als het gaat over historische objecten en monumenten. De vereniging pleit ervoor dat het geheel wordt hersteld ter plaatse van de huidige ingang en opnieuw wordt voorzien van een vlaggenmast. De historici vinden dat het monument een historische waarde vertegenwoordigt.

Kostenplaatje
Wethouder Zandvliet laat weten dat wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om het monument te behouden. “In de eerste plaats wordt onderzocht of de technische gegevens kunnen worden achterhaald. Dat moet een beeld geven van het kostenplaatje,” aldus Zandvliet.

Raad
Zodra er meer bekend is over de kosten en de mogelijkheden om het monument te behouden, wordt de raad nader geïnformeerd.

De Klaroen / De Vonk
In de archieven werd nog het één en ander teruggevonden over de opening van het sportpark en de plaatsing van de ‘gedenkplaat’. De oude kranten zijn hier (De Vonk) en hier (De Klaroen) te downloaden en te bekijken.

Nieuwe afbeelding (11)

Nieuwe afbeelding (10)

Deel dit bericht via...