Dorien zandvlietALBLASSERDAM – Wethouder Dorien Zandvliet van Alblasserdam heeft tijdens de gemeenteraadscommissievergadering geëmotioneerd haar excuses aangeboden voor de ‘foute start’ van het proces om drie hangcontainers in het dorp te plaatsen. “Het had anders gemoeten. We gaan dit beter doen,” beloofde Zandvliet.

Zeecontainers
Half november maakte de wethouder in een persgesprek bekend dat er op drie locaties in het Damdorp zeecontainers geplaatst zouden worden, om zodoende overlast van hangjeugd terug te dringen. Dit gebeurde zonder dat er overleg was geweest met de omwonenden van de drie geplande locaties. Bovendien bleek de publicatieprocedure voor de vergunningsaanvraag van de hangcontainers mis was gegaan. Hierop werd de plaatsing uitgesteld en werd besloten om eerst omwonenden te raadplegen.

Vertrouwen geschaad
De kritiek van de commissieleden op de wethouder was dinsdagavond niet mals. “Met slim taalgebruik is geprobeerd om onder de radar van de raad en omwonenden te blijven. Omwonenden is bewust de mogelijkheid tot inspraak ontnomen, om zodoende vertragingen te voorkomen. Daarin is de wethouder te ver gegaan. Het vertrouwen van de raad in de wethouder loopt hierdoor schade op. En erger nog: ook de geloofwaardigheid van de politiek wordt geschaad. Dit staat haaks op de nieuwe bestuursstijl,” vond VVD’er Freek de Gier.

Zeer kwalijk
Michael van der Plaat noemde het ‘zeer kwalijk’ hoe Zandvliet met de raad en de omwonenden is omgesprongen in het proces. “Deze handelswijze teert in op het krediet dat het college op de raad heeft. We willen daarom in de toekomst geen herhaling meer zien van dit proces. Dat is voor ons onacceptabel,” stelde Van der Plaat. Hij drong er verder bij de wethouder op aan om toch vooral het gesprek met inwoners van het dorp aan te gaan. “Zie ze als bondgenoten,” adviseerde hij.

Door het stof
Ook de andere partijen vonden dat het proces geen schoonheidsprijs verdiende. “Echter, onze fracties ziet het wel als een sterk punt dat de wethouder excuses aanbiedt,” nuanceerde Corné van Werkhoven. (SGP). Ook het CDA was net als de PvdA en de SGP, blij met de ‘mea culpa’ van Zandvliet. “We zijn onder de indruk hoe het college door het stof kruipt. Het proces was inderdaad niet goed en ik ben blij dat er excuses zijn aangeboden,” zei Margreet de Deugd van het CDA.

Één container
Peter Sterrenburg (ChristenUnie) stelde voor om ook eens te kijken naar het plaatsen van één container. “Maak er anders een pilot van, zodat je kunt zien of het effect heeft. Daarna kun je zien of het plaatsen van meer containers nodig is.” Dit voorstel kreeg bijval van een aantal andere partijen.

Rot
Wethouder Zandvliet benadrukte in haar beantwoording haar voornemen om vanaf nu het verdere proces wel goed te doorlopen. “We hebben nooit getracht geheimzinnig te doen, maar hebben snelheid willen betrachten en hebben daarbij verkeerde afwegingen gemaakt. Dit had echt anders gemoeten. Daar bied ik mijn excuses voor aan. En u mag weten: ik heb me hier persoonlijk heel erg rot over gevoeld. We gaan dit nu gewoon beter doen en proberen nu wel de juiste afwegingen te maken.”

Twijfels
Volgende week wordt het agendapunt over de plaatsing van de hangcontainers voor jongeren besproken in de gemeenteraad. Dan zal er meer ingegaan worden op het jeugdbeleid, de overlast en of de overlast wel te verminderen is met het plaatsen van zeecontainers. Het CDA, de D66, de VVD, de SGP en de CU gaven dinsdag al aan dat zij twijfels hebben bij het effect van de plaatsing van de zeecontainers (Jop’s) in het dorp.

Tekst: Peter Stam. Foto: Gemeente Alblasserdam.