Peter Sterrenburg en Teus stam christenunie AlblasserdamALBLASSERDAM – Raadslid Peter Sterrenburg van de ChristenUnie in Alblasserdam heeft spijt van het feit dat hij op donderdagavond 8 januari op het Raadhuisplein met het bordje ‘Je suis Charlie’ in zijn handen heeft gestaan. Sterrenburg kreeg als raadslid, net als alle Alblasserdammers, de uitnodiging om die avond naar het gemeentehuis te komen om op te komen voor de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting. Dit naar aanleiding van de aanslag op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Ongemakkelijk
“Ik heb daar aan meegedaan, maar kreeg ook een bordje met de tekst ‘ik ben Charlie’ in handen geduwd. Dat stond er in het Frans, dus had ik dat ook niet zo snel in de gaten. Echter, toen ik thuis was, had ik daar toch wel een beetje een ongemakkelijk gevoel over. Ik ben Charlie namelijk níet,” vertelde Sterrenburg (links op de foto) dinsdagavond 20 januari bij de rondvraag tijdens gemeenteraadscommissievergadering.

Kwetsen
De CU’er vervolgde: “Ik sta voor vrijheid van meningsuiting, maar wel met respect voor elkaar. Ik vind het niet goed als er nodeloos mensen gekwetst worden en dat hebben zij (de redactieleden van Charlie Hebdo, red.) wel gedaan. Dat is natuurlijk geen enkele goedkeuring voor wat er is gebeurd, maar ik wilde toch even kwijt dat ik Charlie dus niet ben.”

Demonstratie
De Charlie-bijeenkomst op het Raadhuisplein in het Damdorp werd 8 januari, na een oproep van de gemeente, door ruim honderd mensen bezocht. Burgemeester Jan Heijkoop hield een korte toespraak, waarin hij het belang van een democratische rechtsstaat onderstreepte. Verder riep Heijkoop op om moedig te zijn en niet bang te zijn om te strijden voor fundamentele verworvenheden. Daarnaast stelde hij dat mensen op moeten passen met het stigmatiseren van het overgrote deel van de moslimbevolking. Na de speech van de burgemeester werd één minuut stilte gehouden. Vervolgens droeg wethouder Dorien Zandvliet het gedicht ‘Als je de vrijheid tegenkomt’ voor.

Demonstratie je suis charlie alblasserdam Je suis Charlie Alblasserdam