IMG_7831-Desktop-ResolutieALBLASSERDAM – De gratis afvalzakken die in Alblasserdam verkrijgbaar waren in de supermarkten en bij het gemeentehuis, verdwijnen. De zakken waren bedoeld voor het inzamelen van plastic afval, maar blijken in de praktijk vooral voor andere dingen gebruikt te worden.

Veel geld
“Daar zijn we ontzettend veel geld aan kwijt. Er verdwijnen grote aantallen zakken. We zien dit niet terug in wat er weer aan plastic wordt ingezameld. We gaan dus stoppen met het gratis verstrekken van de zakken in de supermarkt,” vertelde wethouder Peter Verheij dinsdagavond 20 januari tijdens de gemeenteraadscommissievergadering.

Per post
Inspreker Jan Wijninga wilde weten hoe de gemeente alsnog het inzamelen van plastic afval wil stimuleren. Verheij antwoordde: “We willen het slimmer aan gaan pakken. Het blijft wel de bedoeling om makkelijk aan zakken te komen. Een optie is om ze gratis over de post te versturen. Als iemand dan veelvuldig zakken aanvraagt, zien we waar ze heen gaan. Nu hebben we geen idee waar ze blijven.” De maatregel wordt op korte termijn doorgevoerd.

Huis-aan-huis
Sinds 9 januari 2015 wordt plastic weer huis-aan-huis ingezameld door HVC. Uit sorteeranalyses bleek dat tussen het restafval nog te veel plastic verpakkingsafval zat. Het doel is om naast de oranje verzamelcontainers, met huis-aan-huis inzameling nog meer plastic apart in te zamelen. HVC haalt de zakken eenmaal per maand huis-aan-huis op. Het enige wat inwoners hoeven doen, is de volle zakken vóór 7.30 uur aan de doorgaande weg te plaatsen, bij één van de daarvoor bestemde plaatsen. Dit kan op de aanbiedplaats voor minicontainers, bij een stoeptegel waar een oranje plastic hero is aangebracht of een zogenaamde kroonring die aan een lantaarnpaal is bevestigd.

Deel dit bericht via...