Blokweer-zwembad-alblasserdamALBLASSERDAM – De kosten die gemaakt moeten worden om de schades aan zwembad Blokweer in Alblasserdam te herstellen, zijn voor rekening van de leverancier van het 2521-bad. Dat meldt het college van B&W van Culemborg, waar men eenzelfde bad als in Alblasserdam wil bouwen. De gemeente Alblasserdam laat weten dat de geconstateerde gebreken aan het bad, inderdaad onder de garantie van de leverancier / aannemer vallen.

Garantie
“De gebreken waar Culemborg over spreekt vallen onder de garantie van de aannemer. De oplevering is nog niet zonder gebreken en daarom moet de aannemer in overleg met zijn leverancier deze gebreken binnen een redelijke termijn oplossen. De betrokken partijen werken aan een oplossing,” aldus Ilona Binnerts van de gemeente Alblasserdam.

Leegpompen
Om de schades van het nieuwe zwembad te kunnen repareren moet het hele bad worden leeggepompt. Dat houdt in dat het bad, rond de zomervakantie, meerdere weken buiten bedrijf gesteld zal worden. Er is onder meer schade ontstaan aan de bodem van het bad. De eerste schade ontstond tijdens het installeren van de beweegbare bodem. Toen viel een tijdelijke ondersteuning om, waardoor de vaste bodem beschadigd raakte. Er ontstond een lekkage, die door de leverancier van het bad tijdelijk is gerepareerd.

Constructiefout
Na de oplevering ontstond door een constructiefout in de beweegbare bodem, opnieuw schade aan de zwembadbodem. Daardoor ontstonden diverse lekkages. Deze zijn, na herstel van de constructiefout, eveneens tijdelijk gerepareerd. Tot slot blijken de roestvaststalen kolommen in de constructie van het bad op een aantal plaatsen misvormd te zijn.

Veiligheid
Volgens de leverancier van het bad is de veiligheid voor de gebruikers niet in het geding.

2521
Alblasserdam heeft als eerste gemeente in Nederland een zwembad, dat volgens het concept ‘2521 Gewoon Zwemmen’ is gebouwd. De naam 2521 Gewoon Zwemmen staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang bij 21 meter breed (een 8-baans 25 meter bad). Gewoon Zwemmen staat voor het feit dat je er ‘gewoon’ kunt zwemmen. Gezondheid, sport en leren zwemmen zijn de belangrijkste uitgangspunten van het concept.

Antwoord van Culemborgse portefeuillehouder naar aanleiding van vragen door de ChristenUnie:

In de montage van het ‘bad’ in Alblasserdam zijn herleidbare, door de leverancier erkende fouten gemaakt. Deze leverancier gaat dat onder garantie herstellen. Wij hebben begrepen dat de aansprakelijkheid van de geconstateerde gebreken in Alblasserdam door de aannemer niet wordt betwist en dat de geconstateerde gebreken onder de garantie vallen van de leverancier. De problemen als geconstateerd in Alblasserdam vallen onder de garantie van de leverancier. Dezelfde garantiebepalingen zijn ook van toepassing voor het project in Culemborg.