Je suis Charlie AlblasserdamALBLASSERDAM – Ruim honderd Alblasserdammers kwamen donderdagavond 8 januari 2015 naar het Raadhuisplein om daar te demonstreren voor vrijheid van meningsuiting en steun te betuigen aan de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslag in Parijs. Tientallen mensen hielden een blaadje met daarop de tekst ‘Je suis Charlie’ in hun hand en op de ramen van het gemeentehuis was de tekst ‘Not afraid’ te lezen. Burgemeester Jan Heijkoop riep in een korte toespraak op om moedig te zijn en niet bang te zijn om te strijden voor fundamentele verworvenheden. Daarnaast stelde hij dat mensen op moeten passen met het stigmatiseren van het overgrote deel van de moslimbevolking.

“De afschuwelijke aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo heeft ons allen diep geschokt. Tien journalisten, een bezoeker, een receptioniste en twee politieagenten kwamen hierbij om,” vertelde Heijkoop.

Je suis Charlie
Hij vervolgde: “Journalisten en cartoonisten zijn afgeslacht, omdat ze gebruik maakten van hun recht op vrijheid van meningsuiting. Sinds gisteren noemen veel mensen zich Charlie (Je suis Charlie). Niet alleen uit solidariteit met de omgekomen medewerkers van dit blad, maar vooral omdat de democratische rechtsstaat ons aan het hart gaat. Een democratische rechtsstaat behoort zichzelf een spiegel voor te houden. Journalisten, columnisten, cartoonisten, cabaretiers en hofnarren in oude tijden staken de draak met zaken of klaagden misstanden aan. Ook politici voeren debatten en mogen fel uithalen en van mening verschillen en worden het dan eens of respecteren meerderheidsbesluiten. Overigens behoeft de vrijheid van meningsuiting goede omgangsvormen niet in de weg te staan. Ik hecht daar zeer aan. Zo werkt onze democratie, waar we zuinig op zijn.”

Niet bang
“De gepleegde aanslagen en ook het ISIS-geweld moeten ons niet bang maken. Want ook angst kan een bedreiging vormen voor de vrijheid van meningsuiting. Laten we daarom moedig en niet bang zijn om te blijven strijden voor onze fundamentele verworvenheden, zoals die treffend zijn verwoord in onze grondwet en in de manifesten over de rechten van de mens.”

Stigmatiseren
“We moeten vaststellen dat het in Parijs waarschijnlijk een hele kleine fundamentalistische, extremistische groep betreft, die dit soort misdaden pleegt. We moeten dan ook oppassen dat het overgrote deel van de Moslimbevolking – die deze daden evenzeer verafschuwt – niet wordt gestigmatiseerd. Daarom is het waardevol dat zij vanavond met ons opkomen voor onze vrijheden en met ons de slachtoffers herdenken en steun betuigen aan de nabestaanden.”

Politie en pers
“Vandaag zijn hier ook journalisten en politieagenten aanwezig. Het zijn jullie collega’s die gisteren zijn vermoord tijdens hun journalistieke werkzaamheden en het bewaken van de veiligheid. Essentiële taken voor een goed functionerende democratie, waarin vrijheid van meningsuiting en persvrijheid een groot goed zijn. Jullie zijn als politie en journalisten daar de belichaming van. Vandaag leven wij mee met Parijs en herdenken de slachtoffers en tonen betrokkenheid naar hun vrienden en nabestaanden.”

Stilte en gedicht
Na de speech van de burgemeester werd één minuut stilte gehouden. Vervolgens droeg wethouder Dorien Zandvliet het gedicht ‘Als je de vrijheid tegenkomt’ voor. Dit gedicht staat onderaan deze pagina.

Foto’s: Pieter van den Berg en Peter Stam.

DSC_6103_221 (Medium)

Je suis Charlie Alblasserdam

Demonstratie je suis charlie alblasserdam IMG_1856 [Desktop Resolutie] IMG_1870 [Desktop Resolutie] IMG_1876 [Desktop Resolutie] IMG_1881 [Desktop Resolutie] IMG_1882 [Desktop Resolutie] IMG_1886 [Desktop Resolutie] IMG_1897 [Desktop Resolutie]