Peter Verheij bij pomp Lammetjeswiel2 (Medium)ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse wethouder Peter Verheij is genomineerd voor de titel ‘beste bestuurder in een kleinere gemeente’. Binnenlands Bestuur organiseert samen met onderzoeks- en adviesbureau Necker van Naem de verkiezing van de beste lokale bestuurder van Nederland. Naast de tien genomineerden voor de titel “Beste Lokale Bestuurder”, zijn er ook zes genomineerden in twee subcategorieën, namelijk: beste nieuwkomer (sinds dit jaar bestuurder) en beste bestuurder in een gemeente < 30.000 inwoners.

De genomineerden voor “beste nieuwkomer” zijn de heer Dujardin uit Etten-Leur, mevrouw Imming uit Amersfoort en de heer Cornelissen uit Almelo. De kanshebbers voor de beste bestuurder in een kleinere gemeente, zijn de heer Verheij uit Alblasserdam, mevrouw Dassen-Housen uit Beesel en mevrouw De Vries uit Geldermalsen.

Onderzoek
Roel Freeke van het onderzoeksbureau Necker van Naem licht toe: “Om tot de genomineerden te komen, hebben wij een digitale enquête uitgezet uit onder alle raadsleden, wethouders, burgemeesters, griffiers, gemeentesecretarissen, PS-leden, GS-leden en CDK’s. In deze vragenlijst kozen zij eerst een aantal competenties waarover goede bestuurders volgens hen moeten beschikken. Vervolgens scoorden zij de bestuurders van hun eigen gemeente of provincie op deze competenties. Daarnaast werd gevraagd of zij twee bestuurders wilden nomineren uit een gesloten lijst van alles bestuurders per COROP regio, en ook deze te scoren op deze competenties. De resultaten van de duizenden stemmen zijn vervolgens gewogen naar gemeentegrootte, het aantal bestuurders per gemeente/provincie, de mate waarin iemand wordt gekozen door niet-coalitiegenoten en de keuze van alle stemmers in Nederland op de competenties.”

Stemmen
Vanaf 8 januari 2015 kunnen bezoekers van de site van Binnenlands Bestuur stemmen op de genomineerden. Hun oordeel zal voor een derde deel meetellen in het eindoordeel. Daarnaast zullen alle lezers van het vakblad Binnenlands Bestuur en van de nieuwsbrieven worden gevraagd een stem uit te brengen en zal een vakjury bestaande uit de redactie van Binnenlands bestuur haar voorkeuren uitspreken. De stemmen van de lezers en van de jury tellen ook ieder voor een derde mee.

Bekendmaking
De bekendmaking van de Beste Lokale Bestuurder van het Jaar is op maandag 19 januari, tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas voor 2015 in Museum Speelklok te Utrecht.

 

Deel dit bericht via...