usb-stickALBLASSERDAM – De verdachte usb-stick die twee weken geleden bij een bedrijf in Alblasserdam werd bezorgd, is niet afkomstig van cybercriminelen, maar van een beveiligingsbedrijf. Dat meldt de NOS op basis van een gesprek met het beveiligingsbedrijf Hoffmann Bedrijfsrecherche. Twee weken geleden werd een envelop in Alblasserdam bezorgd met daarin een brief en usb-stick. Medewerkers waarschuwden direct de politie.

Bewustzijn
Nader onderzoek wijst uit dat het om een beveiligingstest van Hoffmann Bedrijfsrecherche gaat. Hoffmann stuurt zo’n tien keer per jaar dit soort usb-sticks rond, in opdracht van bedrijven. “Dat is onderdeel van een bewustzijn-training. We zetten software op die sticks die verbinding maakt met onze systemen. Op die manier ziet het beveiligingsbedrijf of de usb-stick daadwerkelijk in een pc is gestopt. Is dat het geval, dan zakt het bedrijf voor de test,” zo laat Richard Franken, directeur van Hoffmann weten aan de NOS.

Politie
Bij het bedrijf in Alblasserdam was degene die wist van de test buiten de deur toen de usb-stick werd bezorgd. Collega’s wisten van niets en haalden daarom de politie erbij. De politie zegt het vervelend te vinden dat er werk voor niets is gedaan, maar is ook blij dat er geen echte criminelen aan het werk waren.