Foto0003ALBLASSERDAM – Alblasserdammer Teus Stam is vandaag één van de tegenstanders van Ton Sijbrands. Ton gaat met 32 tegenstanders opnieuw het wereldrecord blindsimultaandammen aanvallen. Sinds 2012 is dat record in handen van Erno Prosman die het tegen 30 tegenstanders opnam. Ook toen was Stam één van die tegenstanders.

1050
Ton Sijbrands krijgt de damborden niet te zien, maar slaat alle zetten in zijn hoofd op en geeft per ronde een tegenzet. De tegenstanders moeten gemiddeld aan een bepaalde rating voldoen, anders zou het resultaat niet tellen. Wel mag hij sterkere tegenstanders met een aantal zwakkere tegenstanders afwisselen, als het gemiddelde van 1050 maar klopt. Met 1050 punten ben je een gemiddelde clubdammer. Stam heeft 1025 punten.

48 uur
Sijbrands moet een minimale score halen van zeventig procent. De verwachting is dat 65-jarige dit record na zo’n 48 uur gaat neerzetten.

Eer
Teus Stam vertelt: “Het is natuurlijk een hele eer om aan zo’n simultaan deel te nemen, maar je moet er ook wat voor over hebben. Je moet lang wachten en een nachtje slaap er voor opofferen.”

Live
De partijen worden live op internet uitgezonden via de site www.wrblinddammen.nl te beginnen op vrijdagmorgen om 8 uur. Op de site is ook meer informatie te vinden over de recordpoging die plaatsvindt in het stadhuis van Hilversum, waar Ton in eenzame opsluiting in de burgemeesterskamer plaatsneemt. De tegenstanders zitten in de raadszaal.

MAX
De bekende schaker Hans Böhm zal presentaties verzorgen. Verder is omroep MAX erbij betrokken.