rechterALBLASSERDAM – De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, heeft een uitspraak gedaan in het hoger beroep dat de gemeente Alblasserdam had ingesteld tegen de vergunning voor de asbestproeven van staalbedrijf Nedstaal. De Raad van State heeft daarbij het hoger beroep ongegrond verklaard en heeft de eerdere uitspraak van de Rechtbank Den Haag bevestigd. De vergunning voor de proeven is hiermee onherroepelijk.

Eerder had de Raad van State in een kort geding bepaald dat de proeven al wel mochten starten.

De gemeente tekende in mei 2014 hoger beroep aan tegen het verlenen van de vergunning door de provincie omdat zij van mening is dat deze proeven niet zonder risico zijn voor de inwoners van Alblasserdam. Het college heeft hiermee alle rechtsmiddelen ingezet, maar geen gelijk gekregen.

De uitspraak is voor de feitelijke uitvoering van de proeven niet meer van belang. Al op 11 november 2014 liet de nieuwe directie van Nedstaal per brief aan de gemeente weten dat de proeven niet doorgaan. De Andus Group gaat geen asbesthoudend schroot gebruiken in het productieproces van Nedstaal.

De volledige uitspraak van de Raad van State is hier te vinden.