ALBLASSERDAM – Een 27-jarige man uit Alblasserdam is door de politierechter in Dordrecht veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, omdat hij, volgens de rechter, zijn 20-jarige ex-vriendin heeft mishandeld. De rechtbank acht bewezen dat de Damdorper op 2 september van dit jaar zijn, inmiddels ex-, vriendin in zijn woning op de grond gooide en in haar keel kneep. Verder zou hij de Alblasserdamse gestompt, geslagen en geduwd hebben. D. van W. ontkende alle aantijgingen. “Er is niets van waar. Zij sloeg mij en ik moest haar toen tegenhouden. Ze sloeg me wel vaker.”

Ziedend
De ruzie ontstond in de nacht van 2 op 3 september 2014. Volgens de aangeefster werd haar toenmalige vriend ziedend, omdat hij dacht dat zij seks gehad zou hebben met zijn broertje. De gemoederen liepen zo hoog op, dat er geslagen zou zijn. De 20-jarige sprong uiteindelijk dwars door een kamerraam, om volgens justitie zo te kunnen ontsnappen. “Zij voelde zich zo in het nauw gedreven, dat zij geen andere oplossing meer zag, dan door het raam naar buiten te springen. Het was een noodsprong. Door een ruit heen springen doe je over het algemeen namelijk niet vrijwillig,” schetste de officier van justitie de situatie.

Verwondingen
Bij aankomst van de politie, werd geconstateerd dat het meisje verwondingen aan haar lip had. Verder had zij krassen in de nek en een dikke rechterwang. Die verwondingen waren volgens Van W. echter niet door hem toegebracht: “Ik sla geen vrouwen en zal dat ook nooit doen. Ik heb haar alleen tegengehouden, omdat ze zo tekeer ging. Waarom ze me aanvloog, weet ik niet.” De advocaat van de man vulde aan: “De verwondingen zijn misschien wel ontstaan bij het door de ruit heen springen.”

Schadevergoeding
De ex wilde als schadevergoeding een bedrag van 667 euro. 600 euro voor de immateriële schade en 67 euro voor beschadigde kleding, een kapotte ketting en de reiskosten.

Eis en uitspraak
De officier van justitie eiste een werkstraf van zestig uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en de toewijzing van de vordering van 667 euro. De rechter vond de strafeis te hoog. “Er is ruzie geweest en jullie zijn beiden hardhandig geweest. Bent u over de schreef gegaan? Ik denk het wel. Mevrouw heeft een hoop letsel en dat laat zich niet verklaren door de sprong door de ruit. De sprong geeft wel aan dat de situatie binnen zo dreigend was, dat zij liever koos voor de ruit dan voor de voordeur. U hebt u schuldig gemaakt aan mishandeling. De strafmaat van de officier vind ik aan de forse kant. Het is namelijk niet onaannemelijk dat er aan beide kanten klappen zijn gevallen. Ik leg u daarom een werkstraf van veertig uur op. Daarnaast krijgt u een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, met een proeftijd van twee jaar en moet u een deel van de vordering van mevrouw betalen. Ik vind 667 euro te hoog. Ik maak daar 367 euro van,” aldus de politierechter.

Hoger beroep
Zowel het Openbaar Ministerie als de veroordeelde Alblasserdammer, hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Deel dit bericht via...