IMG_9750b [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Burgemeester Jan Heijkoop heeft maandag 1 december 2014 een bezoek gebracht aan mevrouw C. F. (Cornelia Frederika) Groeneveld – Van den Akker. De Alblasserdamse werd afgelopen zaterdag 105 jaar oud en is daarmee de oudste inwoner van het dorp. Heijkoop feliciteerde Groeneveld en overhandigde een bos bloemen. De bloemen moesten echter weer snel de kamer uit, omdat de Damdorper daar allergisch voor is.

Verzet
Corrie Groeneveld werd 105 jaar geleden in Rotterdam geboren. Ze groeide als jongste kind uit een groot gezin (haar moeder was 48 toen Corrie werd geboren) op in de Havenstad en werkte vanaf haar zeventiende tot haar dertigste bij de Vakvereniging aan de Maasstraat. “Ik kwam daar op voor ‘Jan met de pet’. Voor de metaalbewerkers en de bouwvakkers,” vertelt Groeneveld. Daarnaast was zij tijdens de oorlog actief in het verzet. Een dag voordat zij gefusilleerd zou worden, werd de gevangenis waar zij vastzat, gebombardeerd. De deuren gingen open en Groeneveld wist te ontsnappen.

Moeder Theresa
Tot anderhalf jaar geleden woonde mevrouw Groeneveld in haar geboortestad. Na een beroerte en een darmbloeding kwam zij in de Alblashof in Alblasserdam terecht. Ze woont daar naar tevredenheid en is een vast aanspreekpunt voor bewoners. Groenveld: “Er zijn hier veel demente mensen. Die komen dan bij me langs en vertellen alles tachtig keer. En het is misschien gek dat ik het zeg, maar zij leven om te eten en wij eten om te leven. Toch bied ik altijd een luisterend oor. Af en toe heb ik het gevoel dat ik een soort Moeder Theresa ben.”

Soep
Als verbeterpunt voor de Alblashof, noemt de 105-jarige de maaltijden. “Het eten is niet goed. De soep is vaak niet te pruimen en ook de maaltijd zelf is vaak niet lekker. Dat maken ze klaar in Sliedrecht en rijden het dan hierheen. Vaak neem ik dan maar weer een schaaltje yoghurt. Het eten hoeft niet veel te zijn, als het maar lekker is. Gisteren heb ik wél heerlijk gegeten. Toen zijn we ter ere van mijn verjaardag met de familie uit eten geweest in Ridderkerk. Ik denk dat we dat maar vaker moeten doen. Er waren verse broodjes, croissants, kaasstengels en noem maar op. We sloten af met een ijstaart,” glundert Groeneveld. Ze vult aan: “De verzorging hier in de Alblashof is trouwens wel goed hoor. Ze zorgen goed voor me. Dat het eten even wat minder is, heeft misschien te maken met het feit dat ze hier aan het verbouwen zijn.”

Nooit chagrijnig
Voor mensen die ook oud willen worden, heeft Groeneveld wel een aantal tips: “Hou je kijk op het leven, heb belangstelling voor alles en iedereen, doe wat je zelf nog kunt en bewaar je goede humeur. Ik ben nooit chagrijnig. Zo blijf je in de running.”

Minister
Groeneveld kreeg samen met haar, inmiddels overleden, man, één zoon. Verder heeft zij drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. De Alblasserdamse brengt de dag door met het luisteren naar muziek en voorleesboeken. Verder kijkt zij televisie en volgt de politiek op de voet. Lezen gaat niet meer: “Mijn ogen zijn slecht en daar is niets meer aan te doen. Ik las altijd graag en veel. Bij mijn zoon staan zeker duizend boeken van me opgeslagen. De politiek volg ik nog altijd graag. Ik zou graag eens in gesprek gaan met Minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Dan zal ik haar eens vertellen hoe ik over haar plannen denk.”

Interessant leven
Terugblikkend op haar leven vertelt Groeneveld: “Het is niet over rozen gegaan, maar er zijn ergere dingen in de wereld. Het is maar hoe je het opneemt en verwerkt. Belangrijk is dat je nooit de moed verliest. Ik kijk terug op een interessant leven.”

IMG_9750b [Desktop Resolutie]

IMG_9753b [Desktop Resolutie] IMG_9772 [Desktop Resolutie]