Staalbedrijf nedstaal alblasserdamALBLASSERDAM – De Nederlandse Staat en de banken ABN Amro en Rabobank schieten er bij het bankroet van Nedstaal ‘aanzienlijk’ bij in. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag 24 november op basis van een gesprek met curator Jos Borsboom naar aanleiding van het eerste faillissementsverslag. Nedstaal werd in oktober failliet verklaard. Niet veel later nam de Andus Group het Alblasserdamse staalbedrijf over en werd er een doorstart gemaakt. De directie en een aantal personeelsleden werden ontslagen.

Via de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering staat de Nederlandse Staat garant voor de helft van een krediet van vijf miljoen euro. Volgens curator Borsboom in het FD is de kans reëel, dat het faillissement van Nedstaal de staat 2,5 miljoen euro gaat kosten.

Verliezen
Ook de ABN Amro en Rabobank boeken volgens het FD flinke verliezen op hun kredieten van ruim dertien miljoen euro. Hoeveel dat verlies exact is, blijkt in een volgend faillissementsverslag. “De circa negentig leveranciers van Nedstaal krijgen in totaal maar een half miljoen van hun vordering van vijf miljoen uitgekeerd. Dat is slechts tien procent,” aldus het FD.

Geen asbest
Nedstaal is inmiddels weer volledig in bedrijf. De Andus Group, die de activa en voorraden van Nedstaal voor ongeveer zes miljoen euro overnam, liet eerder al weten niet verder te gaan met de plannen die Nedstaal had om asbesthoudend staal te gaan verwerken. Dit past niet binnen de filosofie van de Andus Group.

FN Steel
Voor Nedstaals debiteuren van 8,6 miljoen euro wordt door de Andus Group ruim zes miljoen euro betaald. Volgens het FD wordt door de curatoren nog gesteggeld over 2,4 miljoen euro met FN Steel, dat op dezelfde locatie in Alblasserdam is gevestigd en vroeger onderdeel was van Nedstaal. “FN Steel wil dat verschuldigde bedrag verrekenen met vorderingen.”