IMG_6040-Medium-600x400ALBLASSERDAM – Een 26-jarige man uit Papendrecht moet 120 uur onbetaalde arbeid uitvoeren, omdat hij in een bedrijfspand op het Nieuwland Parc in Alblasserdam een hennepkwekerij was gestart. De werkstraf werd deze week opgelegd door de politierechter in Dordrecht. Daarnaast kreeg de Papendrechter een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand, met een proeftijd van twee jaar. De schadevergoeding van zo’n 25.000 euro, die was ingediend duur de verhuurder van het pand, werd afgewezen. De vordering bleek onvoldoende te zijn onderbouwd.

Schade
De kwekerij Van de B. bestond uit zo’n 400 planten en werd op 15 juli 2014 bij toeval ontdekt door de verhuurder van het bedrijfspand, die onderhoudswerkzaamheden aan de centrale verwarming wilde uitvoeren. “Het betrof een forse kwekerij van ongeveer twee weken oud. In het pand zelf waren dingen aangepast, beschadigd en onbruikbaar gemaakt. De verhuurder meent dat hij voor ruim 25.000 euro schade heeft geleden,” vertelde officier van justitie.

Geen goede onderbouwing
Hij vervolgde: “Die kosten zijn misschien inderdaad gemaakt, maar bij de vordering van de benadeelde partij ontbreekt de onderbouwing. Ik kan niet controleren of die kosten echt zijn gemaakt. Daarnaast worden er kosten opgevoerd, die niet opgevoerd kunnen worden. Ik wil dat de vordering daarom niet wordt meegenomen in dit proces. Dat betekent niet dat er niets betaald moet worden, want via een civiele procedure kan de verhuurder alsnog proberen om het gevraagde bedrag te krijgen.”

Makkelijk geld
Van de B. vertelde spijt te hebben van zijn gedrag. “Ik dacht makkelijk geld te gaan verdienen, om zodoende mijn woning te kunnen financieren. Het uiteindelijke resultaat is dat ik nog meer schulden heb. Het was een domme zet van me.”

Klopt niet
Over het bedrag dat de verhuurder van hem wil, zei de Papendrechter: “Ik wil best een vergoeding betalen, maar wat hij vraagt klopt niet. Leidingen zijn niet kapot, maar verlegd. Geef me tien minuten en ze liggen weer zoals ze lagen. Ook de schoonmaakkosten van 5000 euro zijn veel te hoog.”

‘Ik had 20 uur meer in mijn hoofd’
De officier van justitie eiste een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. Van de B. kon zich daarin wel vinden: “Ik heb al vanaf het begin gezegd: wat voor straf ik ook krijg, ik accepteer hem.” De rechter zei daarop: “Ik had twintig uur meer in mijn hoofd, maar zal het hierbij laten en u opleggen wat de officier vraagt. Laat ik u hier nooit meer zien.”

Onherroepelijk
Het Openbaar Ministerie en Van de B. hebben direct afstand van de zaak gedaan, wat inhoudt dat de uitspraak onherroepelijk is.

Tassen met hennep
De hennepkwekerij werd gevonden op de dag dat in een ander pand, op hetzelfde terrein zes tassen met hennep werden gevonden. Degene die dat pand huurde, zal zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden.

IMG_6040-Medium-600x400

IMG_6183-Medium-600x400 IMG_6032-Medium-600x400