kinderboerderij alblasserdamALBLASSERDAM – De Alblasserdamse kinderboerderij De Plantage blijft tot nader order gesloten voor vrijwilligers en publiek. Aanleiding is het uitbreken van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater). Het virus is een ‘hoog pathogene variant’. Dat houdt in dat de griep zeer besmettelijk is voor gevogelte. De ziekte is ook gevaarlijk voor mensen. Daarom moeten ook kinderboerderijen per direct maatregelen treffen. De Alblasserdamse boerderij blijft in ieder geval tot en met woensdag 19 november gesloten.

Vogelgriep kan verspreid worden via andere vogels, stofdeeltjes en vogelpoep, maar ook mensen kunnen deze griep verspreiden. Mensen kunnen geen andere mensen besmetten, maar wel de kippen. Voor kinderboerderijen is het onmogelijk om ‘bij de poort’ te controleren waar alle bezoekers de afgelopen 72 uur zijn geweest en of ze misschien in contact zijn geweest met tamme of wilde vogels. Om elke vorm van besmetting uit te sluiten, moet elke boerderij daarom 72 uur op slot. Alleen medewerkers die de dieren komen verzorgen en zelf niet in contact zijn geweest met pluimvee de afgelopen 72 uur, mogen op de kinderboerderij komen.

Na woensdag wordt gekeken of en zo ja wanneer de kinderboerderij in Alblasserdam weer open kan.