IMG-20141111-WA0042 (Medium)ALBLASSERDAM – De ChristenUnie heeft dinsdagavond 11 november vragen gesteld aan de burgemeester Heijkoop van Alblasserdam naar aanleiding van maatregelen van het kabinet om verkoop –en afsteektijden voor vuurwerk te verkorten. “Ik wil geen zeurpiet zijn, maar de zwaarte van het vuurwerk lijkt steeds verder toe te nemen. De overheid kort de tijd waarin vuurwerk mag worden afgestoken in. Dat terwijl handhaving nu vaak al niet lukt. Het inkorten lijkt dus een wassen neus en wassen neuzen horen thuis in een museum in onze hoofdstad,” vertelde Teus Stam van de CU.

“Is er voldoende mankracht om het verbod van de overheid te handhaven? En hoe gaat de gemeente havenhaven?,” vroeg Stam aan de burgemeester.

Minder handhaving in nacht
Volgens burgemeester Heijkoop is het de bedoeling dat er in de dagen vóór Oud en Nieuw meer wordt gehandhaafd door de politie “Ik ben vorig jaar betrokken geweest bij de evaluatie van Oud en Nieuw in de gemeenten in Zuid-Holland Zuid. Er zijn toen aanbevelingen gemaakt. Het idee is om in de dagen voor Oud en Nieuw meer te handhaven en de capaciteit in de nacht van Oud en Nieuw iets te verminderen. In een aantal gemeenten wordt namelijk overdag meer overlast ervaren dan in de nacht. Dit is ook onderdeel van de gesprekken met de politie. We proberen een goede inschatting te maken, om hier op een juiste manier mee om te gaan,” aldus Heijkoop.

Overlast
Arco Strop van het CDA wees de burgemeester er op dat er vorig jaar ook in de avond veel vuurwerkoverlast is ervaren op sommige plekken in Alblasserdam. Strop beloofde de waarnemend burgemeester daar verder over in te lichten.

Prullenbak vernield
Deze week werd voor het eerst in dit jaar weer een prullenbak in Alblasserdam opgeblazen met vuurwerk. De bak langs het fietspad achter het Van Goghplantsoen, moest het in de nacht van zaterdag op zondag 9 november ontgelden. (zie foto’s) Mensen die meer informatie hierover hebben, wordt verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Verkort
Het kabinet heeft dit jaar de verkoop- en afsteektijden voor vuurwerk verkort. Vanaf dit jaar mag vuurwerk enkel nog op oudejaarsavond worden afgestoken vanaf 18.00 uur en niet meer vanaf 10.00 uur in de ochtend. Ook mag vuurwerk voortaan op twee in plaats van drie werkdagen worden verkocht. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu willen zo de overlast en onveiligheid door vuurwerk verminderen, zodat voor meer mensen de jaarwisseling een feest kan zijn. Het kabinet heeft met deze maatregelen ingestemd.

Foto’s: Dave van Rumt.

IMG-20141111-WA0042 (Medium)

IMG-20141111-WA0043 (Medium) IMG-20141111-WA0044 (Medium)