Pompoen alblasserdamALBLASSERDAM – Alblasserdammer Jan Scheffe heeft van een pompoen van 250 kilo een kunstwerk met twee gezichten gemaakt. Het cultuurgewas ligt bij het volkstuinencomplex langs de Plantageweg in Alblasserdam. “Het was zonde om zo’n pompoen, die ligt te wachten tot hij vergaat, niet te gebruiken en iets leuks mee te doen,” vertelt Scheffe die de pompoen zelf heeft gekweekt en bewerkt.

De Damdorper doet al een aantal jaren mee met het Nederlands Kampioenschap ‘Grootste Pompoen’. “Dit jaar heb ik hem niet naar de weging in Leerdam gebracht, want hij wilde niet verder groeien dan 250 kilo. 250 kilo is niet voldoende om kans te maken op de titel,” aldus Scheffe die vorig jaar derde van Nederland werd. Het Nederlands record staat overigens met 689,6 kilo op naam van Arnold Horde.

De pompoen van Scheffe blijft voorlopig op tuin 87 liggen. Scheffe: “Afhankelijk van de vorst natuurlijk, want een pompoen bestaat voornamelijk uit water. Men mag er op zitten voor een foto. Er heeft zelfs al een persoon van honderd kilo op gezeten. Over een paar weken wordt hij in stukken gehakt en ondergespit.”

De zestiger maakt behalve kunstwerken ook schilderijen en bronzen beelden.

Pompoen alblasserdam