IMG_3994 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – In de parkeergarage van appartementencomplex de Merwede langs de Van Eesterensingel in Alblasserdam hangen sinds de allernieuwste ledlampen. Daarmee heeft de VVE, die de investering deed, een landelijke primeur. In de LED tl-lampen zit schemerdetectie, bewegingsdetectie en een dimfunctie verwerkt. Daarmee wordt een optimale stroombesparing gerealiseerd. De Alblasserdamse onderneming E-nnovatie, die de lampen leverde, maakt kans op een duurzaamheidsprijs.

Slimme lamp
“Bij schemering of duister zal de lamp automatisch aangaan als er beweging wordt gedetecteerd. Op het moment dat er na één minuut geen beweging is, zal de tl terugdimmen naar twintig procent, om vervolgens na weer een minuut geen beweging gedetecteerd te hebben helemaal uit te gaan,” legt leverancier Gerard van Hardeveld van E-nnovatie uit.

Besparing
“Er is een gegarandeerde besparing van zeventig procent. De totale besparing kan oplopen tot wel negentig procent. Deze investering hebben we dus binnen een paar jaar terugverdiend,” lacht Jan Bleeker, die binnen de Vereniging van Eigenaren verantwoordelijk is voor het technische deel.

Genomineerd
De lampen van E-nnovatie zijn zo bijzonder, dat het bedrijf is genomineerd voor de Rabo Duurzaamheidsaward. Met deze wedstrijd wil de organisatie dat duurzaamheidsinitiatieven en resultaten in de Drechtsteden zichtbaar worden en inspireren. De jury selecteerde eerder uit de 22 aanmeldingen 7 duurzame bedrijfsideeën. Om de Alblasserdamse ondernemer te laten winnen, zijn er stemmen nodig. Iedereen kan vanaf heden tot 14 november stemmen via deze link.

Stemmen
Op deze stempagina is tevens meer informatie te vinden over de genomineerden. Elke stem is 5 euro waard tot een maximumbedrag van 2.500 euro. Dit bedrag is bestemd om het plan daadwerkelijk uit te voeren of het een zetje te geven. De drie bedrijven met de meeste stemmen gaan door voor de titel winnaar Rabo Duurzaamheidsaward Drechtsteden 2014.

Finale
Tijdens de slotbijeenkomst op donderdag 20 november in de Duurzaamheidsfabriek worden de drie finalisten en een wildcard voorgeleid aan de jury. De vier bedrijven presenteren nogmaals hun idee, waarop de jury kritische vragen stelt in de vorm van een Dragons´ Den. De jury kiest vervolgens de winnaar. De finale wordt omkleed met een inspirerend programma. Voor de genomineerden wordt een #Durftevragen sessie georganiseerd om hen een extra zetje te geven. Spreker Erik van den Oord, mede auteur van het boek Nieuwe Business Modellen, vertelt over nieuwe kansen voor bedrijven rondom ontwikkelingen van de circulaire en deeleconomie. Meer informatie en aanmelden voor de finale via www.fairtradegemeentedordrecht.nl.

Award
De Rabo Duurzaamheidsaward Drechtsteden 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Drechtsteden en Dordt Duurzaam.

IMG_3994 [Desktop Resolutie]

IMG_4004 [Desktop Resolutie] IMG_4011 [Desktop Resolutie]