gevang [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Sidney B. (27) en Muharrem C. (20) die door justitie verantwoordelijk worden gehouden voor de gewelddadig overval op een echtpaar uit Alblasserdam, moeten in ieder geval tot aan de rechtszitting van 22 januari 2015 in de cel verblijven. Dat heeft de Dordtse rechtbank donderdag 30 oktober besloten. Één van de advocaten had verzocht om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. De rechtbank vindt echter dat er nog voldoende gronden zijn, om de verdachten langer vast te houden. De overval werd op donderdag 31 juli van dit jaar gepleegd bij een woning in de Polderstraat in het Damdorp. Er werd daarbij geld buitgemaakt.

“Ik steek je dood”
Bij de woningoverval op het oudere echtpaar werd 31 juli geweld gebruikt en er werden bedreigingen geuit. De officier van justitie vertelde donderdag hoe de verdachten met bivakmutsen de woning betraden en hoe zij hun slachtoffers bedreigden met een mes. “De slachtoffers werden bij de keel gepakt. Er werd gestompt en geslagen. Er werd bij iemand een mes op de keel gezet. En er werd onder meer geroepen: “Ga op de grond liggen. Ik moet geld. Ik moet geld. Als je gaat gillen, maak ik je dood. Ik breek je strot. Ik steek je dood. Zeg het maar, strotje er af of geeft u geld?”

Te weinig bewijs
Na de overval sloegen de mannen op de vlucht. Een oplettende getuigen volgde de verdachten en waarschuwde de politie. Op de N3 kon de vluchtauto door de politie langs de kant worden gezet. Vier mannen en één vrouw werden aangehouden. In de auto werden messen aangetroffen. Drie van de vijf verdachten zijn weer op vrije voeten. “Tegen hen was te weinig bewijs,” wist één van de advocaten te vertellen. De andere twee, die donderdag voor moesten komen, hebben inmiddels bekend betrokken te zijn geweest bij de overval.

Jonge gozer
Het liefst zagen B., afkomstig van de Nederlandse Antillen, en Rotterdammer C. dat hun zaak direct behandeld zou worden. De officier van justitie vroeg echter om schorsing, omdat er nog wordt gewacht op een rapport van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. Na overleg werd de inhoudelijke behandeling van de zaak uitgesteld naar 22 januari 2015. De advocaat van de 20-jarige C. vroeg of zijn cliënt, die nog in de gevangenis zit, de zaak thuis mag afwachten. De advocaat motiveerde: “Hij is niet betrokken geweest bij de voorbereiding. Alles wijst er op dat hij er kort van te voren is ingerold. Cliënt had geen opzet om geweld te plegen en hij ontkent dat hij een mes heeft beetgehad. Het gaat hier om een jonge, schoolgaande gozer met een professionele voetbalcarrière.”

Kick
De officier van justitie was het volledig oneens met de advocaat en zei: “Er zijn voldoende ernstige en wettige bezwaren om C. langer vast te houden. Bij de reclassering heeft meneer verklaard dat hij het voor de kick heeft gedaan en omdat hij het interessant vond. Hij rolde er dus niet zomaar in.”

12jaarsfeit
De rechtbank stelde na een kort beraad dat er inderdaad nog te veel ernstige bezwaren aanwezig zijn om de voorlopige hechtenis op te kunnen heffen. “Het gaat hier om een ‘12jaarsfeit’ en er is herhalingsgevaar. Het verzoek wordt dus afgewezen,” aldus de rechter.

Op 22 januari wordt de zaak hervat en ook verder inhoudelijk behandeld.