Het Kompas monument alblasserdam (Medium)ALBLASSERDAM – Het gebouw van basisschool Het Kompas aan het Scheepsbouwplein 10 in Alblasserdam, is aangewezen als een gemeentelijk monument. Op dinsdag 28 oktober 2014 bevestigde wethouder Dorien Zandvliet (cultuur) het bij deze status horende schildje op het pand. Zij deed dit in het bijzijn van burgemeester Heijkoop, de kinderen, ouders bestuursleden en leerkrachten van de school. Het pand heeft volgens de gemeente een cultuurhistorische waarde en is beeldbepalend voor het dorp.

1923
De basisschool is gebouwd in 1923 in het hart van de wijk Kinderdijk die in de jaren ’20 van de vorige eeuw in de polder verrezen is. Typisch voor die bouwtijd is de lage, langgerekte bouwmassa onder een vrij flauw hellend schilddak. Het gebouw heeft een U-vorm met in de voorgevel hoeklokalen die ongeveer een halve meter naar voren springen en een architectonisch geaccentueerde entree.

Beeldbepalend
Het pand was al aangewezen als beeldbepalende zaak binnen het gemeentelijke beschermde dorpsgezicht. Nu krijgt het als gemeentelijk monument extra bescherming. Gezien de hoogte van de cultuurhistorische waarde heeft de gemeente voorgesteld het toe te voegen aan de lijst van gemeentelijke monumenten. Een dergelijke aanwijzing vindt altijd plaats na instemming van de eigenaren. In dit geval heeft het bestuur van de basisschool ingestemd met de aanwijzing.

Steeds meer monumenten
Wethouder Zandvliet: “In onze samenlevingsagenda is opgenomen dat wij trachten de gemeentelijke monumentenlijst uit te breiden. Er zijn namelijk veel panden in ons dorp die die status verdienen. Wij zijn blij dat we dit schoolgebouw aan de lijst konden toevoegen!”

Zuinig omgaan met monument
Directeur Gerrit Kant van Het Kompas vertelde in zijn speech zuinig om te willen gaan met mooie gebouwen en monumenten. “Vorig jaar vierden we dat onze school 130 bestond. Dit klopt niet helemaal. De oude School met de Bijbel stond vroeger aan de dijk. In 1923 is dit gebouw gebouwd. Dit gebouw is dus 91 jaar oud. Jullie weten al dat we zuinig moeten zijn op onze school. Om andere mensen dat ook te laten zien, zal de wethouder een schildje op de muur bevestigen. Hiermee komt onze school in het rijtje van het Muiderslot, Paleis Het Loo en het Spoorwegmuseum. Er is één heel groot verschil: Onze school is nog steeds waarvoor het gebouwd is. Nog steeds een school,” vertelde Kant.

Vele jaren
Kant sloot af met: “Wij spreken de wens uit dat onze school nog vele jaren mag blijven bestaan en dat nog veel kinderen op deze school mogen leren lezen, schrijven en rekenen. Dit alles met de moderne hulpmiddelen van deze tijd waarvan onze voorouders die de school gebouwd hebben nog nooit gehoord hadden.”

Foto’s: Bert Bons en Leo Meerkerk.

ZuapqceJS

Het Kompas monument alblasserdam (Medium)

IMG_6715 (Medium)