Staalbedrijf nedstaal alblasserdamALBLASSERDAM – Staalbedrijf Nedstaal is vrijdag 17 oktober 2014 door de Rotterdamse rechtbank failliet verklaard. Eerder deze week vroeg het bedrijf nog uitstel van betaling aan, omdat ze haar schuldeisers niet meer kon betalen. Het faillissement werd aangevraagd door de aangestelde curatoren mr. J.P.M. Borsboom en mr. R.J.R.M. de Bok, omdat de salarissen van volgende week niet betaald kunnen worden. Komend weekend wordt gekeken of de productie stilgelegd wordt of dat er wordt doorgewerkt. Er wordt onderhandeld met diverse bedrijven over een overname van Nedstaal.

De onderneming kampt al sinds het begin van de crisis in 2009 met verliezen en haar positie is aan het verslechteren. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van relatief hoge inkoopprijzen en lage marktprijzen en voortdurende zwakke vraag in de sectoren machinebouw, mijnbouw, windenergie en grote investeringsgoederen. Een groot deel van de omzet in de smeedmarkt wordt behaald in Duitsland, Italië en Frankrijk. De grote klanten van de onderneming in deze landen hebben zelf last van forse vraaguitval.

Nedstaal is met een omzet van bijna 100 miljoen euro op jaarbasis tevens een in de markt erkende producent van zogenaamd blokgegoten staal voor de smeedmarkt, en daarnaast een van de grote marktspelers op het gebied van de productie van staal voor het maken van kogellagers voor de auto-industrie.

Bij het bedrijf zijn 280 mensen in dienst.