fietscontrole-fietsersbondALBLASSERDAM – Op zaterdag 18 oktober aanstaande organiseert de Fietsersbond weer haar jaarlijkse fietsreparatieactie. Het evenement vindt plaats op de hoek van de Ieplaan tegenover de bibliotheek in Alblasserdam. Iedereen kan gratis de fietsverlichting laten repareren tussen 10:00 en 16:00 uur. Ook zullen ervaren vrijwilligers en technici van de Fietsersbond een volledige fietscheck uitvoeren. Eventuele reparaties worden ter plekke gratis en voor niets uitgevoerd. Onderdelen zijn tegen kostprijs.

Als er grotere ingrepen nodig zijn wordt doorverwezen naar de vakhandel. Vinnie Veilig, de welbekende mascotte, gaat met iedereen op de foto die op een goedgekeurde fiets met de juiste bandenspanning weer klaar is voor de winter.

Campagne
De actie maakt deel uit van een landelijke campagne onder het motto ‘Ik wil je zien’. ‘We zien ’s morgens op de schoolroutes in de omgeving veel jongeren fietsen met licht maar nog lang niet altijd’, aldus een plaatselijke woordvoerder van de Fietsersbond. ‘Uit eigen ervaring weten we dat het knap lastig kan zijn om te zorgen dat je fietsverlichting altijd werkt, vandaar deze campagne’. Momenteel voert circa 38% van de fietsers nog geen verlichting in het donker. Terwijl 10% van de fietskilometers in het donker worden afgelegd, vindt 20% van de ongevallen in het donker plaats.

Goede verlichting
Toch lijken fabrikanten weinig interesse op te brengen voor de kwaliteit van fietsverlichting. Daarom zouden consumenten zich meer moeten laten horen zodat er vraag ontstaat naar kwalitatief betere verlichting. Ook meer aandacht is nodig voor het feit dat met name ouderen niet alleen fietsverlichting voeren om gezien te worden, maar ook om zelf te zien. Op www.fietsersbond.nl is informatie te vinden over goede fietsverlichting,” aldus Henk Rotteveel van de Fietsersbond.

Belangen
De actie in Alblasserdam is de eerste van een reeks acties in de Drechtsteden op de daaropvolgende zaterdagen. De Fietsersbond is de grootste belangenvereniging van fietsers in Nederland met meer dan 35.000 leden. De afdeling Alblasserdam van Fietsersbond Drechtsteden overlegt regelmatig met de gemeente over het verbeteren van fietsvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld bij de herinrichting van het Wilgenplein die onlangs is gestart.