ZilverALBLASSERDAM – Op woensdagavond 22 oktober verzorgt de Historische Vereniging West-Alblasserwaard in de grote zaal van de Havenkerk aan de Ieplaan 9 een lezing voor leden en niet-leden. Het thema van de avond is zilver. Hieraan werken mee: Gemke Jager, directeur van het Zilvermuseum in Schoonhoven en een lid van de vereniging.

Voor de pauze vertelt mevrouw Jager over Macht en Pracht bij de Boerenstand. Zij zal ook een stukje film laten zien over de making off van een Zeeuwse knoop van filigrainmaker/zilversmid Cor Kuijf uit Schoonhoven. De zilveren voorwerpen die op het platteland werden gebruikt, waren meestal eenvoudiger uitgevoerd dan die van de bemiddelde stadsbewoners. Veel voorwerpen zijn gebruikt als geschenk bij of als aandenken aan een bepaalde gebeurtenis. Men bezat in de achttiende en negentiende eeuw veel kleingoed en snuisterijen van zilver die geen grote waarde vertegenwoordigen. Mevrouw Jager neemt de bezoekers mee terug in de tijd.

Het programma na de pauze staat in het teken van de zilververzameling van een lid van de vereniging. De zilveren (herinnerings)lepel neemt daarin een belangrijke plaats in. Aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.