hennep wietALBLASSERDAM – Een 35-jarige man uit Alblasserdam is woensdagochtend 8 oktober door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur. Verder moet de man om precies te zijn 11.451,79 euro aan de staat betalen, omdat de inschatting is dat de Damdorper dat geld met zijn hennepkwekerij in zijn woning aan de Willem Dreeshof in Alblasserdam heeft verdiend. Dat ontnemingsbedrag dat de rechter vorderde is fors lager dan de 42.000 euro die het Openbaar Ministerie had geëist.

Stedin
De kwekerij met daarin 166 hennepplanten werd op 4 februari 2013 door de politie ontdekt, nadat een medewerker van energiebedrijf Stedin letterlijk onraad rook. De medewerker wilde de meterstand opnemen, maar de bewoner vertelde dat hij de sleutel kwijt was van de meterkastdeur. Tijdens het gesprek walmde de wietgeur uit de woning. Niet veel later stond de politie voor de deur en bleek er inderdaad hennep te worden geteeld. Verder bleek dat de stroom illegaal werd afgetapt. De planten en de kwekerij werden direct opgeruimd en vernietigd en de bewoner van de woning aan de Willem Dreeshof werd aangehouden.

Anonieme brief
Het Openbaar Ministerie denkt op basis van schattingen van Stedin en verklaringen van buurtbewoners, dat de man tussen 25 april 2012 tot 3 februari 2013 minimaal drie keer heeft geoogst en daarbij ongeveer 42.000 euro heeft verdiend. Verder zou Stedin 3750 euro schade geleden hebben, omdat er stroom was gestolen en medewerkers het netwerk weer moesten herstellen. “Volgens omwonenden zou meneer al jaren kweken en werd er jarenlang een wietgeur geroken. In de afgelopen jaren kwamen er bij de politie een anonieme tip en een anonieme brief binnen, waarin melding werd gemaakt van de kwekerij. Op basis van de aangetroffen situatie wordt er van uitgegaan dat er minimaal drie keer is geoogst,” vertelde de officier van justitie.

Één oogst
De 35-jarige ontkende dit. “Ik heb één oogst gehad en de tweede was bijna klaar. Die wietgeur komt denk ik doordat ik al sinds mijn vijftiende een paar wietplantjes in de tuin zet.”

Eis
De aanklager geloofde daar niet in. “Dat vind ik niet geloofwaardig. Mensen spreken van een sterke wietgeur. Ik blijf bij de aanname dat er drie keer geoogst is en eis daarom een werkstraf van 160 uur en het betalen het wederrechterlijk verkregen voordeel dat u heeft gehad. Te weten een bedrag van 42.535,38, min het bedrag dat u aan Stedin moet betalen voor de gestolen stroom.”

Zware tijd
De advocaat van de Alblasserdammer pleitte voor een lagere straf en een lager bedrag. “Mijn cliënt had het in die tijd zwaar. Zijn relatie was verbroken, maar hij moest wel alle (woon)lasten betalen. Hij raakte ook nog eens zijn baan kwijt. Tijdens een klus opperde iemand om een hennepkwekerij te starten. Dat heeft mijn cliënt gedaan, om zodoende zijn rekeningen te kunnen betalen. Omdat er geen bewijs is dat er meer dan één keer is geoogst, vraag ik u de straf te matigen.”

Uitspraak
De rechter deed direct uitspraak en oordeelde dat de aanname dat er drie keer geoogst zou zijn, onvoldoende onderbouwd was. “Ik acht één oogst wettig en overtuigend bewezen. Dat betekent dat ik het ontnemingsbedrag matig naar een bedrag van 11451,79. De geëiste werkstraf van 160 uur is volgens de richtlijnen en vind ik passend,” aldus de politierechter.

Hoger beroep
De Alblasserdammer stemde met het vonnis in en gaf aan dat hij niet in hoger beroep gaat. Het Openbaar Ministerie twijfelde nog: “Ik wil nog even in beraad,” stelde de officier. Hij heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.