141002-levend-erfgoed-in-de-21e-eeuw-1KINDERDIJK – De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk heeft donderdag 2 oktober 2014 het winnende ontwerp bekendgemaakt voor het bezoekerscentrum bij de molens. De jonge Haagse architecten Dorus Meurs en Michael Daane Bolier (M&DB ARCHITECTEN) wonnen met hun plan ‘Levend erfgoed in de 21e eeuw’ de Open Oproep Projectprijsvraag. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (Swek) zal met M&DB Architecten het vervolgtraject ingaan om zo te komen tot de totstandkoming van een nieuw, werelderfgoedwaardig entreegebied met dito bezoekerscentrum voor het molengebied van Kinderdijk.

Eerder dit jaar selecteerde de jury vijf visies uit de 132 inzendingen die waren ingediend. De visies zijn uitgewerkt door de teams van Beuving van der Goes architecten, M&DB ARCHITECTEN, STROOTMAN Landschapsarchitecten & FARO architectuur/research, studio NUY van NOORT, en Wieteke Nijkrake & Jorrit Noordhuizen. De vijf visies zijn de afgelopen weken tentoongesteld. Bewoners, vrijwilligers en bezoekers van Kinderdijk konden hun reactie geven. Bij de beoordeling van de plannen heeft de jury ook de reacties van deze ‘Kinderdijkers’ betrokken. De jury prees het winnende plan om zijn evenwichtigheid. ‘Het plan kenmerkt zich door een consequent lijnenspel in samenhang met het landschapsontwerp, dat ook alleen strakke lijnen trekt in een verder groene wereld’, aldus de jury. De wijze waarop de nieuwe brug is gesitueerd verrijkt de entree met een waterplein.
Klik hier voor het volledige juryrapport.

Jury
Naast Eric Luiten bestond de jury uit Roelof Bleker (dijkgraaf Waterschap Rivierenland), Dick van Gameren (partner Mecanoo Architecten), Marinus Kooiman (historisch geograaf Beek & Kooiman Cultuurhistorie) en Suzanne Oxenaar (artistiek directeur Lloyd Hotel Amsterdam); Cilly Jansen (Architectuur Lokaal) was secretaris van de prijsvraag.

Ovink
Voorafgaand aan de bekendmaking ging Henk Ovink in op het belang van het Werelderfgoed Kinderdijk voor de export van de Nederlandse kennis op het gebied van waterbeheersing. Henk Ovink is hoofd van Rebuild by Design en senior adviseur van Shaun Donovan, staatssecretaris Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling van de Verenigde Staten. Cees van der Vlist, één van de twee directeuren van de SWEK, overhandigde alle betrokken deelnemers en medewerkers aan de prijsvraag een Kinderdijkpakket. Henk Ovink kreeg hiernaast het verzoek om president Obama en staatssecretaris Donovan ervan te overtuigen om naar Kinderdijk te komen.

Prijsvraag
De prijsvraag is mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van de provincie Zuid-Holland, gemeente Molenwaard, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, en werd uitgevoerd door Architectuur Lokaal.

Vijf miljoen euro
In het totaal is er zo’n vijf miljoen euro nodig om het project uit te gaan voeren. Het is de bedoeling dat dit binnen twee jaar gebeurt. Het geld moet binnenkomen via overheden en bedrijven.

141002-levend-erfgoed-in-de-21e-eeuw-1

SAM_3825 [Desktop Resolutie]

IMG_3008 [] IMG_3009 [] IMG_3010 [] IMG_3012 [] IMG_3014 []