045 (Medium)ALBLASSERDAM – Buurtbewoners rondom de oude wasserij aan de Pijlstoep in Alblasserdam zijn bang voor brand in de wasserij. In een brief naar de gemeente wordt gevraagd om direct op te treden. “Het pand is sinds kort weer in gebruik en wordt verhuurd aan een verpakkingsbedrijf. Er ligt inmiddels minimaal 16.000 kilo aan brandbaar materiaal, klasse 3, opgeslagen. Dat terwijl er in het pand geen water, geen branddetectie en geen brandblussers aanwezig zijn,” vertelt buurtbewoner Cees van Leeuwen. De

Ontruimd
“Gezien de brandgevaarlijke en onveilige werkomstandigheden zou het pand allang ontruimd moeten zijn. Wij lopen als bewoners veel gevaar. Tevens staat er een diesel aggregaat die ongefilterde diesellucht vanaf twee meter hoogte mijn slaapkamer in spuugt. Dat lijkt mij ook niet legaal. Wij willen dat er direct wordt opgetreden en gehandhaafd,” aldus buurtbewoner Van Leeuwen.

Overbodig
Het pand van de vroegere wasserij is eigendom van Vano Vastgoed. Het was de bedoeling dat de wasserij afgebroken zou worden en dat er op die plaats woningen zouden verrijzen. De uitvoering van dat plan laat voorlopig nog op zich wachten. David Kardol, directeur bij Vano Vastgoed uit Nunspeet vindt de zorgen van de buurt wonderlijk en onnodig. “Er is overleg geweest met de gemeente en die vindt het helemaal prima dat ik het verhuur. Het wordt een tijdelijk opslag van een verpakkingsbedrijf. De nutsvoorzieningen worden binnenkort geregeld. De zorgen zijn echt overbodig,” aldus Kardol.

Verhuurd
Officieel is het pand volgens directeur Kardol nog niet verhuurd. Hij vertelt: “Er wordt nu even wat opgeslagen. Vanaf de herfstvakantie wordt het verhuurd. Voor hoe lang weet ik zelf nog niet. Dat hangt af van hoe snel de ontwikkelingen daar gaan. Ik heb geen haast, maar sta wel open voor mensen die ideeën hebben om op die locatie wat te ontwikkelen.”

Positief
De gemeente laat weten geen problemen te hebben met de verhuur van het pand. “De gemeente staat positief tegenover de vestiging van bedrijven in haar dorp. Dit is goed voor de economie en de werkgelegenheid. Voorwaarde is wel dat de bedrijfsactiviteiten passen binnen het bestemmingsplan en bijbehorende milieuvergunning en de bouwtechnische en brandveiligheid in acht wordt genomen. Daarop controleert de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid namens de gemeente. Wij hebben de voorkeur voor een vestiging van een bedrijf ten opzichte van leegstand. Voor de Pijlstoep is dat niet anders dan in de rest van de gemeente,” aldus woordvoerster Ilona Binnerts.

Vervuilde grond
Het woningbouwproject had wat de eigenaar betreft al afgerond moeten zijn. Door grondvervuiling is daar nog niet van gekomen. De grond onder en rondom de oude wasserij aan de Pijlstoep is volgens de gemeente ernstig vervuild met vluchtige organische chloorverbindingen (VOCI), zware metalen en asbest en zou daarom gesaneerd moeten worden. Volgens de eigenaar van de wasserij, die graag acht woningen op de locatie naast het Lammetjeswiel wil bouwen, is er echter niets aan de hand en gaat het om een ‘strategisch tijdrekken’ van de gemeente Alblasserdam.

Update
De Omgevingsdienst ZHZ is inmiddels langs geweest. Een inspecteur van de dienst heeft geconstateerd dat er geen brandgevaarlijk materiaal ligt opgeslagen. Het betreft materiaal als lipgloss en kinderlak / verf. Wat hem betreft is er geen reden tot zorg.

045 (Medium)

040 (Medium) 042 (Medium) 044 (Medium) 050 (Medium) Pijlstoep-Alblasserdam-Desktop-Resolutie