havenfestival alblasserdamALBLASSERDAM – Maandag 15 september 2014 gaat de 24e editie van het Havenfestival in Alblasserdam van start. De hele week staat bol van activiteiten in het Damdorp. Zo is er een vlottenrace, een gondelvaart, een taptoe, een concert, een filmavond en meer. De feestweek wordt zaterdag 20 september afgesloten met een grote braderie, een korenslag en een vuurwerkshow.

Het bestuur van het Havenfestival heeft ook dit jaar weer gezorgd voor een aantrekkelijk programma. “Een programma dat in heel veel gevallen gratis toegankelijk is, dankzij de sponsors. Zonder sponsors zou het havenfestival niet mogelijk zijn. De stichting kan zeker nog donateurs gebruiken: voor 5 euro bent u al donateur,” vertelt medeorganisator Frank van Welzenis namens het Havenfestivalbestuur.

Maandag
Maandagavond 15 september 2014 start het festival met een concert van de muziekverenigingen Soli Deo Gloria en Excelsior in Landvast. Het thema van de avond is ‘water’.

Dinsdag
Dinsdagavond 16 september 2014 is er in Landvast een toneelavond door PJG Toneel & Entertainment uit Streefkerk. De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Woensdagmiddag
Woensdagmiddag 17 september 2014 zijn er in het Makado poppenkastvoorstellingen. Deze starten om 14.00 uur, 14.45 uur en 15.30 uur. De toegang hiervoor is gratis. In de pauze en na afloop van iedere voorstelling krijgen de kinderen een versnapering die wordt aangeboden door Albert Heijn.

Woensdagavond
Woensdagavond is er een vlottenrace in de haven van Alblasserdam. De scouting zorgt voor het maken van de vlotten en de reddingsbrigade is aanwezig voor de veiligheid van de deelnemers. Rond 18.50 uur geeft afscheidnemend burgemeester Bert Blase het startschot. Aan de vlottenrace wordt deelgenomen door teams van Hak bv, De Haan Verhuizingen, Z & PC De Wiekslag, Autobedrijf Bochanen & Zonen, Ford Wensveen, Prins Auto bv, Jan Korteland Auto & Botenservice bv en Plaisier Rijplaten bv, Scouting Alblasserdam en Maat Groep.. De twee snelste teams gaan naar de finale en strijden om de Burgemeester Bert Blase Wisseltrofee.

Donderdag
Donderdagavond 18 september 2014 wordt de Rabo Clubkasrun gehouden. Op de Dam zullen om 18:30 en 19:30 uur deelnemers van start gaan om de kas van een vereniging naar keuze te spekken, iedere gelopen ronde levert 1,50 euro op. De organisatie is in handen van Rabobank Drechtsteden en Atletiek afdeling Alblasserdam. De start voor de jeugd vindt plaats om 18:30 uur en voor de volwassenen om 19:30 uur. Deelname is gratis.

Filmavond
Op een afgezet feestterrein naast Landvast wordt donderdagavond 18 september 2014 een buitenfilm vertoond. Een avond geheel in Franse stijl met de film “Bon Dieu”, een Franse film van Philippe de Chauveron (de maker van Intouchables) die is uitgebracht in 2014. Het feestterrein gaat om 19.00 uur open. Er wordt gezorgd voor wijn, ijs, kaas, hamburgers en mosselen. De film begint rond 20.30 uur en is met pauze rond 22.40 uur afgelopen. Daarna is er de mogelijkheid om met een drankje af te sluiten. Tickets zijn te koop á € 15,00. Dit is inclusief een welkomstdrankje, een broodje Hamburger of een portie mosselen en een dessert in de vorm van Franse kaas of een ijsje. Het maximum aantal gasten is 250, zodat het evenement bij slecht weer naar binnen verplaatst kan worden. De kaartverkoop gaat donderdag 21 augustus om 10.00 uur van start. Kaarten kosten €15,- en kunnen telefonisch gereserveerd worden. Op vertoon van een filmclubpas krijgt u €2,50 korting.

Vrijdag
Vrijdagavond 19 september 2014 vindt op het Raadhuisplein in Alblasserdam om 20.00 uur de taptoe plaats.

Verder is er die avond een gondelvaart die start bij Café de Krom in Oud-Alblas. Om 21.15 is de afvaart en sluiten de verlichte boten aan achter de Glasshopper. Tussen 22.00 en 22.30 uur arriveren de vaartuigen bij de sluis nabij de Polderstraat in Alblasserdam. Daar worden de prijzen uitgereikt voor de mooist versierde boot en tuin verlichting/versiering. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door feestorkest De Vrolijke Noot en Blaaskapel De Meulenmakkers.

Tot slot zijn er in Blieck’s Point, Landvast en Het Wapen van Alblasserdam optredens van respectievelijk The Bleaks, Q-Music en Dirty Dozen (Jazz).

Zaterdag
Zaterdag 20 september 2014 is er van 09:00 uur tot 17:00 uur een grote braderie met een kleine 400 kramen en vele activiteiten rondom de Haven in Alblasserdam. Enkele activiteiten zijn van 09:30 uur – 16:45 uur een FIFA gamecompetitie in Landvast, demonstraties van de brandweer bij de kazerne op de Dam en een optreden van gezelligheidskoor de Klinkers in het amfitheater. In tegenstelling tot andere jaren zijn er dit jaar geen rondvaarten voor publiek met de boten van Jan Korteland.

Om 19.00 uur start de vierde editie van Korenslag in de grote zaal van Landvast. In het totaal doen er zes koren mee. De hoofdprijs is een geldprijs van 750 euro.

Vuurwerk
Rond 22.45 uur wordt de week afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow bij de Haven van Alblasserdam. Daarna beginnen in Landvast en bij het Wapen van Alblasserdam afterparty’s.

Meer informatie over het Havenfestival 2014 is te vinden op www.havenfestival-alblasserdam.nl.