P1130664 (Medium)ALBLASSERDAM – Buurtbewoners in de Wiardi Beckmanstraat in Alblasserdam maken zich zorgen om een buurman die onlangs een vlag voor zijn ramen heeft gehangen. De politie is naar aanleiding daarvan donderdag bij de woning langs geweest. “De man was niet thuis. Wel hebben we gesproken met een vrouw die daar aanwezig was. Zij heeft uitleg gedaan over het geheel. Vooralsnog wordt de vlag niet weggehaald, maar ik sluit niet uit dat dat binnenkort alsnog gebeurt,” laat een woordvoerder van de politie weten.

In de gaten
De politie gaat binnenkort nogmaals langs om ook met de betreffende man te spreken over de situatie. “We houden het in de gaten,” aldus de woordvoerder.

Bekeerd
Volgens buurtbewoners gaat het om een Nederlandse man halverwege de twintig, die zich onlangs tot de Islam heeft bekeerd. Op de vlag staat in het Arabisch geschreven: “(er) is geen godheid (dan) alleen God en Mohammed is de gezant van God.”

Ondanks het feit dat de vlag gelijkenis toont met de vlag van de Islamitische Staat is dat volgens Ahmed Affifi uit Alblasserdam, een moslim die zich in de materie heeft verdiept, niet het geval. “De vlag van IS heeft een zwarte achtergrond. Deze vlag een witte. Dit is enkel en alleen een islamitische geloofsbelijdenis. Zoiets als ” Jezus Redt”, maar dan voor de Islam. Die belijdenis bestaat al heel lang en heeft echt niets te maken met de IS,” aldus Affifi.

IS
Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL, IS) werd als Islamitische Staat in Irak (ISI) in 2003 opgericht als vereniging van vaak aan al Qaida verbonden jihadistische organisaties, om naar eigen zeggen “de soennitische Irakezen te beschermen en de islam te verdedigen”. Na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 werd het werkterrein uitgebreid met Syrië. 29 juni 2014 hernoemde terreurbeweging zichzelf tot Islamitische Staat (IS).

P1130664 (Medium)

P1130663 (Medium)