IMG_0805 (Medium)ALBLASSERDAM – Zes Alouette III helikopters hebben vrijdag 12 september 2014 boven Alblasserdam en Kinderdijk gevlogen. Daarbij werd uit twee toestellen vloeistof gegooid. “Dat was paraffine, dat rook vormt. Voor een ‘special effect’,” vertelt luchtvaartliefhebber Erwin Vorenhout. De heli’s vlogen boven het gebied in verband met het 50-jarig jubileum van Alouette. “We vlogen op zo’n 150 meter hoogte en aan boord was een mediateam dat heeft gefilmd,” vertelt majoor Wilko ter Horst van de Koninklijke Luchtmacht. De helikopters zijn eigendom van de Nederlandse, Belgische en Portugese krijgsmacht en vlogen na de shoot boven het werelderfgoed door richting de militaire vliegbasis Gilze-Rijen. Daar vindt later op de dag een jubileumfeest / reünie plaats voor iedereen die met de Alouette III werkt of heeft gewerkt.

Moderne helikopterinzet
Met zeer uiteenlopende ondersteuning aan alle krijgsmachtdelen zette het Alouette toestel de ontwikkeling naar moderne helikopterinzet in gang. De oorspronkelijke taken varieerden van Search & Rescue boven de Wadden- en Noordzee tot tactische vluchten, zowel tijdens de Koude Oorlog als in diverse uitzendgebieden. Nederlandse Alouettes zijn onder meer ingezet in Irak, voormalig Joegoslavië en Cambodja. Het is daarmee een langst gebruikte toestel van de Nederlandse krijgsmacht.

Donkerblauw
De 4 overgebleven exemplaren (inmiddels donkerblauw) worden nog vrijwel dagelijks ingezet. Tegenwoordig bestaat het takenpakket vooral uit VIP-vluchten voor onder meer het Koninklijk Huis, foto- en filmopnamen en ondersteuning van opleidingen en selectie van militairen van diverse krijgsmachtdelen. Tekst en foto’s: Peter Stam. Foto-update: Marco de Rover.  Update2: Erwin Vorenhout.

 

IMG_0805 (Medium)

IMG_0812 (Medium) IMG_0817 (Medium) IMG_0819 (Medium) IMG_0827 (Medium) Marco de Rover (Medium)alouette (Medium)