zeehond gespotALBLASSERDAM – In de rivier de Noord bij Alblasserdam is een zeehond gespot. Het dier werd door iemand vanaf de kant op de foto gezet. Volgens Arnoud Zeeuw, strandingscoördinator bij zeehondencrèche Pieterburen zwemt het dier stroomopwaarts en gaat de zeehond binnenkort vanzelf weer naar zee. “Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat zeehonden stroomopwaarts gaan. Dat heeft te maken met het feit dat er weer meer vis te vinden is in de rivieren, doordat de waterkwaliteit is verbeterd. Vis is goed voedsel voor de zeehonden. Waarschijnlijk gaat ook deze zeehond binnenkort vanzelf weer stroomafwaarts,” vertelt Zeeuw.

Volgens de strandingscoördinator is het goed mogelijk dat het dier zo nu en dan op een strandje langs de rivier uitrust. “In dat geval is mijn advies om de zeehond lekker te laten liggen. Hij redt zich, zolang er genoeg te eten is, prima. Zodra mensen zich er mee gaan bemoeien, gaat het mis,” aldus Zeeuw.

In 2011 werd er ook een zeehond gesignaleerd in de rivier de Noord bij Alblasserdam. Toen ging het om een scharrelzeehond, die op zoek was naar een eigen stekkie. Gevaar voor scheepvaart of voor de zeehond zelf is er nauwelijks. Het enige gevaar is dat de zeehond in een palingfuik terecht komt. Daar kan hij niet op eigen kracht uit en verdrinkt hij.

Foto: René Hoeijenbos.

zeehond gespot

zeehond (Medium)